Лидерът на ПЕС постави въпроса за пакета Мобилност“ на координационната

...
Лидерът на ПЕС постави въпроса за пакета Мобилност“ на координационната
Коментари Харесай

Станишев към лидерите от левицата: „Време е за европейско единство, а не за национален егоизъм. Пакетът “Мобилност” разделя Европа!“

Лидерът на ПЕС сложи въпроса за пакета „ Мобилност “ на координационната среща на левите водачи в Брюксел. Днес водачът на ПЕС Сергей Станишев бе хазаин на обичайна координационна среща на левите министър председатели преди Европейския съвет в Брюксел. На срещата участваха министър председатели на шест европейски страни, еврокомисари и партийни водачи от Партията на европейските социалисти, в това число Джереми Корбин, водач на английските лейбъристи.
Социалистите разискаха последните развития към Брекзит, както и идните европейски избори.

По време на срещата, президентът на ПЕС Сергей Станишев обърна особено внимание и на тематиката за пакета „ Moбилност” часове откакто стана ясно, че по гледище на Групата на либералите в Екологичен потенциал - АЛДЕ той ще бъде прегледан и гласуван идната седмица в Страсбург по време на пленарната сесия на Европейския парламент.

Станишев насочи апел към министър председателите и водачите на левите партии да убедят своите евродепутати да отхвърлят противоречивите текстове в новото европейско законодателство, които ще ощетят страните от Източна Европа за сметка на „ старите “ страни-членки. Според него, рационален компромис може да бъде реализиран едвам след изборите за Европейски парламент.

„ В сегашния си тип пакетът „ Мобилност” разделя Европа, защото наред с ограничения за възстановяване на изискванията на труд на водачите, са налице и редица протекционистки детайли, които целят ограничението на достъпа до европейския пазар. Това е следващата разграничителна линия, която е в услуга само на крайнодесни и националистически придвижвания.

В Европейския парламент раздялите остават на географски и народен принцип, а не на партиен. Семейството на социалистите обаче, би трябвало още веднъж да застане на страната на единството и солидарността в Европейски Съюз и изрично да се опълчи на националните егоизми и тезата за Европа на няколко скорости “, съобщи Станишев.

Лидерите от ПЕС разискаха и идващите стъпки, които Европейски Съюз ще предприеме по отношение на Брекзит, след поисканото отсрочване до 30 юни от Тереза Мей.

„ Дори откакто договорката на Тереза Мей, обречена от поставените от самата нея червени линии, беше отхвърлена с рекордно болшинство от Британския парламент, тя не се вслуша в апелите на лейбъристите за по-близко съдействие с Европейски Съюз. Нейната цел е на първо място да резервира властта си, в това число в личната си партия, както и да не допусне осъществяване на европейски избори във Англия, тъй като това може уверено да наклони везните в европейските институции. Тя трябваше да обърне повече внимание на резултата от Брекзит върху английската стопанска система и отражението върху правата на английските и европейските жители.

Европейски Съюз няма по какъв начин да се съгласи на пролонгация, единствено с цел да продължат опитите на Мей за преодоляване на личната й партия. Всяко отсрочване би трябвало да бъде добре обосновано, a опитът за налагане на договорка, отхвърлена към този момент два пъти, сигурно не е задоволително добра причина. Изходът може да бъде единствено един - дълготрайно отсрочване на Брекзит за нови парламентарни избори или нов референдум”, заключи водачът на ПЕС.

На срещата участваха:

• Антонио Коща, министър-председател на Португалия;

• Виорика Данчила, министър-председател на Румъния;

• Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта;

• Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия;

• Педро Санчеc, министър-председател на Испания;

• Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция;

• Франс Тимерманс, общ канидат на ПЕС за ръководител на ЕК;

• Федерика Могерини, Върховен представител на Европейски Съюз по въпросите на

външните работи и политика за сигурност;

• Пиер Московиси, Комисар по стопански и финансови въпроси,

данъчно облагане и митнически съюз;

• Джереми Корбин, водач на Британската лейбъристка партия;

• Фофи Генимата, водач на Гръцката социалистическа партия;

• Елио до Рупо, водач на Белгийската социалистическа партия;

• Никола Дзингарети, водач на Италианската демократическа партия;

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР