Лидерът на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев коментира пред

...
Лидерът на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев коментира пред
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Ако бях кандидат за председател на ЕП, щях да бъда избран

Лидерът на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев разяснява пред Българска национална телевизия, че единственият човек, който е удовлетворен от избора на управителните позиции в Европейски Съюз, е Виктор Орбан. Според Станишев Тимерманс е бил " отстрелян " поради кардиналната си позиция за отстояване на върховенството на правото в Полша и Унгария. Пред Десислава Апостолова той разяснява и неговата номинация за ръководител на Европейския парламент, от която се отхвърли.

Десислава Апостолова: Господин Станишев, за какво се отказахте от значимата позиция - ръководител на Европейския парламент?
Сергей Станишев: Аз, несъмнено, съм доста признателен на нашите министър председатели, които предизвикаха разискването на моята кандидатура и доколкото знам се е постигнало необятно единодушие в Европейския съвет, само че за мен водещото постоянно са били кардиналните задължения, които имам към моето политическо семейство. Ние близо една година бяхме като политическо семейство, а и като партия в България, за огромна смяна в Европа. За обществена смяна, за Европа, която чува жителите. Излязохме с най-силния претендент за водещ претендент и за последно се борехме за това да се съблюдава правилото, че президентът на Комисията би трябвало да бъде определен от претендентите, които са взели участие в надпреварата, за които гласоподаваха европейските жители, тъй като знаеха, че Тимерманс и Вебер са претендентите, които ще бъдат шефове на Комисията. Помолих ръководителя на групата да не преглеждат моята кандидатура. Искам да оставя на групата независимост на деяние и на преценка, да не я привързвам с моята кандидатура.
Десислава Апостолова: Не пренебрегнахте ли ползите на България поради ползите на Партията на европейските социалисти?
Сергей Станишев: Това не е по този начин. Аз и като президент на ПЕС постоянно съм отстоявал българските ползи и съм го доказвал неведнъж. В това число по редица въпроси съм имал разминаване и с нашата лична група, по този начин беше и с пакета " Мобилност ". В последна сметка президентът на Европейския парламент играе друга роля, той не може да бъде просто народен представител. Той би трябвало да сплотява ползи на всички страни. Да прави всички салда в Европейския парламент. Аз допускам, че щях да бъда определен, в случай че през днешния ден бях кандидатура, тъй като виждате и по гласуването на първия тур, че трите съществени политически сили - ЕНП, социалисти и либерали - са доста покрай резултат.
Десислава Апостолова: Вашата номинация персонално Ваше достижение ли беше или също по този начин и достижение за България?
Сергей Станишев: И двете, уповавам се. Първо съм признателен, несъмнено, на нашите министър председатели, които предложиха моята кандидатура. Защото те ме познават от доста години и виждат по какъв начин работя и какви правила не отстъпвам. Че умея да не отстъпвам ползи на нашето политическо семейство. Разбира се, за България би било добре да имаме значима позиция. Тука повече важи за Комисията, тъй като това е изключително значимо. Така че това е оценка на моята работа, доколкото разбирам в Съвета е имало необятно единодушие за това, само че политическата ми преценка се разграничава.
Десислава Апостолова: Наруши ли се салдото сред Източна и Западна Европа при разпределението на топ постовете в Европейския съюз?
Сергей Станишев: Да, за жалост този баланс не се реализира. Тука огромна отговорност носят и страните от Централна и Източна Европа, така наречен Вишеградска четворка. Защото той можеше да бъде реализиран на разнообразни равнища, само че три от тези страни блокираха Тимерманс за жалост, което е голяма политическа загуба за Европейския съюз като цяло.
Десислава Апостолова: Защо Франс Тимерманс отиде в Постоянното посланичество и какво обсъждаха с Бойко Борисов?
Сергей Станишев: Това бяха дни на перманентни съвещания на всички с всички. Няма потребност да влизаме в елементи, Тимерманс постоянно е работил кардинално, само че заслужено във връзка с България. Аз съм чувал от господин Борисов, че е в положително взаимоотношение с вицепрезидента на Комисията по ресорите, за които той дава отговор.
Десислава Апостолова: А провали ли се моделът на водещите претенденти?
Днес единственият човек, който се радва от резултата на Съвета, може би е Виктор Орбан. Което е неприятен знак за Европа, тъй като какво се оказва, че Тимерманс, който организира борба за европейски правила и полезности, за господство на закона в Унгария, в Полша, поради това беше отстрелян. Членовете на Съвета одобриха ултиматума и изнудването от страна на няколко страни. И се предложи кандидатура от страна на Германия, която в действителност е доста непозната в Еворпа и не знам до какъв брой познава метода, по който действа Европейският съюз, до момента в който Тимерманс можеше да има летящ старт в Комисията и което е значимото за нас, с доста ясна политическа платформа и стратегия какво желае да направи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР