Лидерът на опозицията в Сенегал Усман Сонко е хоспитализиран една седмица след гладна стачка в затвора

...
Лидерът на опозицията в Сенегал Усман Сонко, който е в
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията в Сенегал Усман Сонко, който е в гладна стачка в затвора в знак на протест срещу наказателни обвинения срещу него , е хоспитализиран

От ZANE IRWIN Associated Press, 6 август 2023 г., 15:46 PMTwitter, че ще започне гладната си стачка. Съобщението дойде ден преди съдия в столицата на Дакар да нареди задържането му.

Последните обвинения срещу Сонко дойдоха седмици след като съдия го осъди в отделно дело за развращаване на младежи и го осъди на две години затвор, което разпали смъртоносни протести в целия свят нация. Миналата седмица най-малко четирима души загинаха и няколко бяха ранени при нови протести, след като Сонко беше задържан в затвор край Дакар.

Сонко се класира трети на президентските избори в Сенегал през 2019 г. и е популярен сред младежта в страната. Поддръжниците му твърдят, че обвиненията срещу него са част от усилията на правителството да провали кандидатурата му на президентските избори през 2024 г.

Спешната здравна ситуация на Сонко идва ден след адвоката му Хуан Бранко е арестуван в Мавритания и екстрадиран в Сенегал, където е в затвор в Дакар, според адвоката на Бранко, Робин Биндард.

Биндард каза в неделя, че Бранко е задържан задържан за предполагаемо разпространение на невярна информация, заговор срещу държавата и други обвинения.

„Мисията на адвоката… е свещена и не можете да упреквате адвоката, че защитава клиента си“, каза Биндард.

Министърът на вътрешните работи Антоан Феликс Диом обяви ареста на Бранко под аплодисменти на заседание на Националното събрание в събота.

___

Авторът на Associated Press Бабакар Дионе допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР