Лидерът на НФСБ и съпредседател на Коалиция Обединени патриоти Валери

...
Лидерът на НФСБ и съпредседател на Коалиция Обединени патриоти Валери
Коментари Харесай

Валери Симеонов откри в парламента изложба за спасяването на българските евреи

Лидерът на НФСБ и съпредседател на Коалиция " Обединени патриоти " Валери Симеонов е разкрил във фоайето на Народното събрание през днешния ден документална галерия " 1943: Преследване и отбрана - ориста на българските евреи ", оповестиха от пресцентъра на НФСБ.

Изложбата е във връзка годишнината от отбелязването на спасяването на българските евреи.

С галерия като тази би трябвало да прекратим опитите за омаловажаване приноса на българската страна, на българската общност и народ в това неповторимо по рода си дело, е подчертал Валери Симеонов.

" Премълчаване и изкривяване на обстоятелствата не би трябвало да позволяваме. Приносът на видни исторически наши персони не би трябвало да бъде омаловажаван. Нямаше по какъв начин българските евреи да бъдат избавени без съдействието - неафиширано, на висшата държавна власт в лицето на Цар Борис Трети, без съдействието на Патриарх Кирил, Екзарх Стефан, Димитър Пешев, Никола Мушанов, съюзите на офицерите, на художници, на лекари, юристи ", е припомнил Симеонов.

Заедно с експозицията е била показана и книгата " Краят увенчава делото " - алманах с материали от интернационалната научна конференция " Спасяването на българските евреи - събития и персони ", провела се във Великотърновския университет на 15 и 16 юни 2018 година. Заедно с Валери Симеонов на откриването на изложбата в Народното събрание са участвали и създателите, взели участие в научната конференция, измежду които проф. Пламен Павлов, арх. Елко Хазан и инж. Самуил Ардити.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР