Лидерът на крайнодясната италианска партия “Северна лига Матео Салвини привлече

...
Лидерът на крайнодясната италианска партия “Северна лига Матео Салвини привлече
Коментари Харесай

Крайната десница на крачка от властта

Лидерът на крайнодясната италианска партия “Северна лига ” Матео Салвини притегли хиляди свои последователи на протест в Милано с заричане “да сложи италианците преди всичко ”, съобщи Ройтерс.

“Обещавам на 60 млн. италианци да им послужвам почтено и с кураж. Нека да си върнем страната! ”, прикани на сбирката в събота Салвини, който се надява да стане министър председател след парламентарните избори в страната на 4 март.

Съюзът на неговата евроскептична и антимигрантска групировка с “Форца Италия ” на експремиера Силвио Берлускони и националистическата “Италиански братя ” води в предизборните изследвания с 37,5%.
Все още обаче не е ясно, дали съюзът им ще получи над 40 на 100 от гласовете, нужни за парламентарно болшинство по новите правила.

Самият Берлускони няма право да заема обществен пост поради предходна присъда, която апелира, и поради това към този момент не може да бъде министър-председател.

В същото време Милано се трансформира в сцена на конфликти сред симпатизанти на крайнодясната “Форца Нова ” и леви деятели. Няколко сходни съпернически демонстрации привлякоха хиляди италианци в други градове, а в Рим антифашистки марш мина безпроблемно. В него се включи и водачът на ръководещата Демократическа партия Матео Ренци. Неговият ляв алианс се чака да получи към 26%. Приблизително толкоз дават социолозите и на популисткото придвижване “Пет звезди ”.

В прорез с предходната си линия ръководителят на “Пет звезди ” Луиджи ди Майо бил подготвен за съюз с Ренци в аналог на огромната коалиция в Германия, твърди в. “Ла Стампа ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР