Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон прикани днес правителството в

...
Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон прикани днес правителството в
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон призова Мадрид да му разреши да се върне в страната


Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон прикани през днешния ден държавното управление в Мадрид да му позволи да се върне в страната в точния момент за учредителното съвещание на новия каталунски парламент на 23 януари и да може да бъде определен за министър председател на региона.

В изявление за Ройтерс пребиваващият в Белгия Пучдемон сподели: " Искам да се върна в Каталуния допустимо най-скоро. Бих желал да се върна незабавно. Това би била добра вест за Испания ".

На въпрос дали би се върнал за първото съвещание на новия състав на районните парламент той дава отговор, че това е нещо естествено.

" Ако не ми бъде разрешено да положа клетва като ръководител, това би било огромна особеност за испанската демократична система ", акцентира сепаратисткият водач.

Пучдемон, който ръководеше Каталуния до октомври м.г., е застрашен от арест в Испания по обвиняване, че е взел участие в организирането на референдум за самостоятелност на Каталуния и че след референдума е оповестил тази самостоятелност.

Съдебната и изпълнителната власт в Мадрид считат референдума за противозаконен и противоконституционен.

На предварителните районни избори в Каталуния в четвъртък тази седмица сепаратистките партии се снабдиха с болшинство.

" Аз съм ръководител на районното държавно управление и аз ще остана ръководител, в случай че испанската страна почете резултатите от вота ", сподели пред Ройтерс Пучдемон.

Той добави, че е подготвен за изслуша всяко предложение на испанския министър председател Мариано Рахой, дори то не предлага цялостна самостоятелност.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР