Лидерът на Хамас Исмаил Хания е в Техеран за разговори

...
Лидерът на Хамас Исмаил Хания е в Техеран за разговори
Коментари Харесай

Лидерът на Хамас на посещение в Иран

Лидерът на Хамас Исмаил Хания е в Техеран за диалози с ирански публични лица, оповестяват държавните медии, ден откакто Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани за преустановяване на огъня във войната на групировката с Израел, съобщи Агенция Франс Прес.


" Ръководителят на бюрото на Хамас Исмаил Хания по време на пътуването си до Техеран на 26 март ще се срещне с иранския министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан ", заяви формалната иранска осведомителна организация IRNA, като добави, че той ще се срещне и с други високопоставени чиновници.

Това е второто посещаване на водача на Хамас в Техеран, откогато на 7 октомври подкрепяната от Иран формация предприе невиждана офанзива против Израел, вследствие на която починаха към 1160 души, най-вече цивилни съгласно израелски данни.

Последното посещаване на Хания беше при започване на ноември, когато той се срещна с висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей, както и с други публични лица.

Иран приветства нападението на 7 октомври като " триумф ", само че отхвърля да има директно присъединяване.

Оттогава подкрепяни от Иран групировки в Ирак, Ливан, Сирия и Йемен направиха голям брой набези против израелски и западни цели.

По данни на здравното министерство на ръководената от Хамас територия в Газа при ответната акция на Израел против Хамас са починали повече от 32 000 души, множеството от които дами и деца.

Посещението на Хания идва след признатата от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации резолюция, в която се приканва за " неотложно преустановяване на огъня " по време на продължаващия мюсюлмански заветен месец Рамазан, което да докара до " трайно " помирение.

В нея също по този начин се упорства Хамас и другите палестински войнствени групировки да освободят заложниците, които са взели по време на нападението на 7 октомври.

Бойците взеха към 250 заложници, от които Израел счита, че към 130 към момента се държат в Газа, в това число 33 хипотетично мъртви.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани дефинира резолюцията от като " позитивна, само че незадоволителна стъпка ". Той прикани за " ефикасни ограничения за осъществяване на резолюцията и за цялостно и дефинитивно преустановяване на офанзивите ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР