Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското място

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското място
Коментари Харесай

Пренареждането на партийните листи започна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отхвърли от депутатското място и този път. Освен него - някогашният министър на превоза Николай Събев се отхвърли от Народното събрание и от политиката. 

Срокът за отводите е 24 часа след оповестяването на резултатите. След това ЦИК би трябвало да разгласи лист А и лист Б с имената на новите 240. 

За последно Борисов беше народен представител през 2014-та, когато на власт беше държавното управление на Пламен Орешарски. 

В последните три Народното събрание водачът на ГЕРБ се отхвърли от депутатското си място. И този път той водеше две листи - в София и Пловдив. Като събра и близо 16 хиляди преференции на двете места, осведомят от Нова.

“Не мисля, че гласоподавателите чакат той да стане депутат, откакто три пъти се е отказал, а по скоро това е жест на гласоподавателите към водача на партията ”, счита политологът Димитър Ганев. 

Затова и партиите залагат на мощни именна отпред на листите. В 23-ти изборен регион в София - Асен Василев от “Продължаваме Промяната ” събра над 12 хиляди гласа, а някогашния министър председател Кирил Петков, в 24-ти регион на София, малко над 9 хиляди. 

Водачът на листата се води, като локомотив на самата листа. Това може да се види по всички избори, по всички партии, а точно там, където е водачът или където са главните партийни лица - главните политически фигури, надлежно в този регион има малко по-висок резултат от националната картина за съответната партия ”, разясни Ганев.  

А в Ловеч двама кандидат-депутати пренаредиха листите с преференции и изместиха от второто място някогашния зам.-министър на външните работи Георг Георгиев. Лидерът на младежкото ГЕРБ въпреки всичко ще бъде народен представител, защото от местата си се отхвърлиха Иван Грънчаров и Иван Миховски.

“Партиите имат доста изключително отношение към преференциите. Те им разбъркват балансите доста постоянно, тъй като когато едно партийно управление си подреди листата, то желае тази листа да си остане по този начин, както си е ”, сподели още политологът.

Справка в данните на Централната изборна комисия, демонстрира, че гласоподавателите на ГЕРБ-СДС и " Демократична България " са размествали листи най-вече. По-малко преференции има при Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. А в листите на " Продължаваме Промяната ", " Възраждане " и " Български напредък " няма разбърквания. 

Отказ да бъде народен представител, само че и политик направи и лидера на листата на " Продължаваме промяната " в Русе - Николай Събев. Бившия транспортен министър разгласи в позиция, че " Никога не е желал да бъде професионален политик, само че остава в тима на смяната ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР