Лидерът на дясноцентристката гръцка партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис предрече,

...
Лидерът на дясноцентристката гръцка партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис предрече,
Коментари Харесай

Мицотакис: Трети за годината избори през август, ако Нова демокрация не получи мнозинство сега

Лидерът на дясноцентристката гръцка партия Нова народна власт Кириакос Мицотакис предсказа, че в страната ще има трети за тази година избори през август, в случай че на вота, плануван за 25 юни, партията му не получи безусловно болшинство.

„ Доколкото съм изключил изрично всякакво взаимоотношение с партиите и партийките вдясно от Нова народна власт, един подобен сюжет закономерно би ни отвел на избори през август. Нека не се лъжем “, сподели някогашният министър председател пред държавната телевизия ЕРТ.

На въпрос кой ще носи отговорността, в случай че се стигне до сходно развиване, Мицотакис съобщи, че лявоцентристката ПАСОК, която зае третото място на изборите на 21 май, е изключила опцията за сформиране на държавно управление с Нова народна власт и по-конкретно с него самия като министър председател.

Мицотакис още веднъж упрекна водача на опозиционната лява партия СИРИЗА Алексис Ципрас, че повторните избори тази година са резултат от „ каприза “ му да наложи за тях елементарната пропорционална изборна система, което коства на Гърция стотици милиони евро за провеждането на повторни избори.

Лидерът на Нова народна власт изрази убеденост, че партията му ще реализира безапелационно безусловно болшинство на изборите на 25 юни, които ще се проведат по друга изборна система, която дава спомагателни места на първата мощ.

На предходните избори в края на май Нова народна власт получи над 40 % от гласовете – с 20 пункта повече от втората СИРИЗА. Макар че този резултат я остави с пет гласа под безспорното болшинство, в случай че тя го повтори и на изборите на 25 юни, това евентуално ще ѝ разреши да сформира независимо държавно управление.

Мицотакис обаче предизвести, че в случай че в идващия парламент влязат седем партии, а не пет, както в предходния, което дефинира като „ евентуален сюжет “, летвата за реализиране на безусловно болшинство се подвига. „ Това значи, че нямаме безкрайни благоприятни условия за маневри, нито че може безспорното болшинство да се счита за даденост, както настояват някои “.

Парламентът, определен на 21 май, беше разхлабен единствено ден след свикването си, откакто партиите, класирали се на първите три места - Нова народна власт, СИРИЗА и ПАСОК, отхвърлиха да предложат държавно управление, припомня Българска телеграфна агенция.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР