Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская написа в Туитър, че

...
Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская написа в Туитър, че
Коментари Харесай

Беларуски дисидент пред БНТ: Бунтът на Пригожин сочи, че сме на прага на по-сериозни събития

Лидерът на беларуската съпротива Светлана Тихановская написа в Туитър, че брачният партньор и може би е умрял в пандиза. Тя е получила анонимно известие, за което няма доказателства, само че не е контактувала със брачна половинка си от март насам. Според правозащитни организации, в Беларус има повече от 1500 политически пандизчии. Сергей Тихановский искаше да се кандидатира на президентските избори в страната през 2020 година, само че беше задържан и в следствие наказан на 18 години затвор.

Беларуският президент Александър Лукашенко одобри в страната водачът на частната войска Вагнер Евгений Пригожин, след неговия протест и еднодневен поход към Москва.

Как да тълкуваме това - потърсихме мнението на беларуския отстъпник Андрей Санников.

Как гледате на метежа, който провежда Евгений Пригожин в Русия преди няколко седмици?

Андрей Санников: Това е едно изключително събитие, което разкри доста неща. Смятам, че това е позитивен фактор за Украйна. То разкри слабостта и безпомощността на кремълските управляващи и на Русия, както и безпомощността на самия изплашен Путин, там цареше комплицираност, а в случай че приказваме за военната страна на нещата, рейдът към Москва сподели какъв брой елементарно могат въоръжени бандити, даже не постоянна армия, а бандити, елементарно да стигнат съвсем до Москва без каквато и да било опозиция. На подстъпите към Москва едвам започваше подготовката за някаква защита. Смятам, че протестът на Пригожин беше един от " черните лебеди ", които сочат, че сме на прага на по-сериозни събития. Не са завършили, неверно е да се счита, че всичко е приключило с някакви неразбираеми съглашения. Не, наложително ще има продължение.

Президентът на Белорусия Лукашенко стана медиатор сред Пригожин и президента на Руската Федерация. Той действителен медиатор ли беше или го нарочиха за подобен?

Андрей Санников: Първо, той не е президент, а грабител, който от дълго време е завзел властта. Второ, въобще не е бил медиатор, заповядаха му, също така самите те през вчерашния ден към този момент го уличиха в неистина – Пригожин не е желал въобще да приказва с него, упорствал е за диалог с Путин. Както излиза наяве от нещата, че през днешния ден всичко това, което е било реализирано, си е неистина – Шойгу остава министър, Пригожин се крие някъде, организират се чистки. Не, Лукашенко изпълняваше заповедите на Путин, през днешния ден той извършва всички прищявки на господаря на Кремъл, тъй като зависи напълно от него.

Как въобще би трябвало да се възприема идването на Пригожин в Беларус, споделят, че провежда собствен лагер край границата сред Беларус и Украйна. Как гледате на това?

Андрей Санников: Аз не знам къде се намира, мисля, че надали ще се появи в Беларус, както и вагнеровци надали ще се появят в Беларус, тъй като това са хора, които не му трябват кой знае какъв брой на Лукашенко. През 2020 година, когато на територията на Беларус се оказаха 33-ма вагнеровци, той се паникьоса, че ще стартират да провеждат някакви митинги, ще оказват помощ на протестиращите, че ще има някакви провокации и всичките ги арестуваха. А в случай че пристигна цяла група с безусловно непредсказуем началник като Пригожин, първо, това е някакъв престъпник – това би трябвало да е изрично ясно, Лукашенко и той е престъпник, двама бандити на една територия надали ще могат да се търпят. Затова мисля, че става въпрос за блъф и както се обясни не може да се има вяра на думите нито на Путин, нито на Лукашенко, просто не може, тъй като и двамата от дълго време и с ентусиазъм лъжат всички, в това число и личните си нации.

Добре, че споменахте 2020 година, тъй като в случай че създадем някакво съпоставяне с тези събития, дали съгласно вас Лукашенко ще може да се оправи с вагнеровци, в случай че решат да повторят събитията от 2020 година, когато бяха в Беларус и по всяка възможност са планувани да работят против него.

Андрей Санников: Не, те не желаеха такова нещо, това беше интервенция на специфичните служби на Украйна. Искаха да подмамят вагнеровци, които са отговорни и са взели участие в закононарушения на територията на Украйна и някак да ги задържат по-късно, когато тези излетят. Но в случай че стане по този начин, че на територията на Беларус стартира някакво изясняване на връзките сред тези бандити, на мен това не ми е забавно, не ми е забавно кой ще е победител в тези разправии. Защото ще се сдърпат две бандитски групировки – на Лукашенко и на Пригожин. Но в случай че въпреки всичко вагнеровци се появят в Беларус, те ще са безусловно законна цел за украинците, тъй като това са бандити, това са нарушители, това са военни нарушители, които са приети в доста страни за незаконна организация, които са правили закононарушения на територията на Украйна и чисто и просто подлежат на заличаване. А в случай че бъде изработен лагер, това ще е законна цел за украинските въоръжени сили.

Полша към този момент затвори границата си с Беларус, това по какъв начин ще се отрази, съгласно вас, на проекта за непоклатимост освен в Полша, само че и в прибалтийските страни, които също са мощно обезпокоени от идването на Пригожин в Беларус?

Андрей Санников: Няма да има никаква непоклатимост, до момента в който в Беларус е режимът на Лукашенко. Ще пристигна ли, няма ли да пристигна Пригожин, режимът на Лукашенко подпали войната против Украйна, напълно даде територията на страната на въоръжените сили на Русия, първите набези против Украйна станаха от територията на Беларус, по всичко наподобява, че и до момента Украйна е обстрелвана от територията на Беларус. Територията на Беларус е предоставена за обучаване на наемници, за обучаване на по този начин наречените „ мобилизирани ”, там се лекуват ранени, в Беларус отвличат украинчета. Тоест този режим е изцяло незаконен и би трябвало да бъде наказан. Нашите съседи могат да подхващат по-твърди ограничения и това би било нещо по-ефикасно против този режим от по-нататъшното строителство на огради. Не споделям, че оградите не са нужни, само че до момента в който го има режимът на Лукашенко, от него ще произлизат закани. Поляците по малко по-различен метод ограничиха придвижването – те настояха да бъдат освободени водачите и ръководителите на придвижването на поляците, на първо място да бъде освободен Анджей Почобут, журналистът, който незаслужено е вкаран в пандиза, по тази причина затвориха транспортните коридори с Беларус – това е вярна мярка. Ако бъдат въведени още по-твърди ограничения и се сложи изискването да бъдат освободени всички политически пандизчии в Беларус, а те са извънредно доста - от 8 до 9 хиляди, това ще помогне на цяла Беларус да се освободи.

Андрей Санников: А атомното оръжие, трансферирано от Русия в Беларус, какво ще прави с него Лукашенко и ще му помогне ли да се намеси с атомно оръжие в Украйна, както настояват някои политици?

Андрей Санников: Вижте, по едно и също време вървят клюки, че ще се появи атомно оръжие и че ще пристигна Пригожин. При това самата Русия стартира да приказва, че това са престъпни нарушители, макар че самите те ги подкрепяха – по какъв начин може да се приказва за прекачване на атомно оръжие в Беларус, откакто там ще дойдат бандити, които са способни да завземат това атомно оръжие. Колкото до Лукашенко, той мечтае най-малко за двустранен надзор върху това оръжие, тъй като не би се задоволил с това, просто да даде територия за нуклеарни бойни глави. Ще упорства и той да може да взима решения, към този момент го е казвал: „ Когато аз взема решение, тогава Путин ще натисне копчето ”.

Репортер: Николай Кръстев

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР