Лидер за трета година е Аурубис България, а изненада е

...
Лидер за трета година е Аурубис България, а изненада е
Коментари Харесай

Най-големите сто компании: Рекорд в приходи и печалби за 2022 г.

Лидер за трета година е " Аурубис България ", а изненада е вицешампионът - русенската " Астра биоплант ". Невиждано високи са приходите и облагите на сдружения за електричество, газ, дизел, оръжие, олио, торове. Добра година имат и производителите на машини и авточасти, колела и софтуерни компании.
Първо избухна войната в Украйна, поради нея цените на сила, метали и аграрни артикули безусловно експлодираха. Сега се вижда, че събитието е довело и до неповторими резултати на доста от фирмите в България.
Лидер за трета година е " Аурубис България ", а изненада е вицешампионът - русенската " Астра биоплант ". Невиждано високи са приходите и облагите на сдружения за електричество, газ, дизел, оръжие, олио, торове. Добра година имат и производителите на машини и авточасти, колела и софтуерни компании.
Първо избухна войната в Украйна, поради нея цените на сила, метали и аграрни артикули безусловно експлодираха. Сега се вижда, че събитието е довело и до неповторими резултати на доста от фирмите в България.

През 2022 година корпоративният клуб на огромните е несравним: рекордни доходи и облаги на сдружения, изключително на тези за електричество, газ, дизел, оръжие, олио, торове. Добра година в интервала на постковид съживяването имат и производителите на машини и авточасти, колела и софтуерни компании.

Две думи преобладават обяснението зад съвсем всички цифри в класацията " Капитал 100 " тази година - Украйна и инфлация. Под техен диктат стартира и 2023 година, само че най-малко инфлацията обръща посока.
Реклама


Изброените по-долу върхове в класацията на стоте най-големи компании идват на фона на много по-умерени стопански индикатори за 2022: действителен растеж на Брутният вътрешен продукт 3.4%, на износа на артикули и услуги 30%, и безработица едвам 5.4%, само че при невиждана от присъединението към Европейски Съюз средногодишна инфлация - 15.3%.

Ето и в резюме най-важното от новата ранглиста " Капитал 100 ": Исторически върхове в цифри и имена
Реклама
60% растеж на приходите имат стоте най-големи сдружения в България. Подобен растеж не е имало от началото на века. В " Капитал 100 " до тази година най-силният скок е бил предходната година - 38%, а идващият топ резултат (26%) е регистриран през 2005 година около предстоящо влизане на страната в евросъюза. 34% е нарастването в приходите на всички работещи в страната сдружения, демонстрират данни на Национална агенция за приходите. Следователно колосите са отчитали доста по-силен напредък от дребните и междинните компании.

132 милиарда лева са приходите на фирмите в " Капитал 100 ". Бизнесът на тази група компании се е удвоил за две години. 611 милиарда лева са отчели всички 375 хиляди дейни сдружения в страната в данъчните си заявления. Така съвсем 22% от бизнеса в страната е генериран от тези едвам 100 компании в " Капитал 100 " 8 милиарда лева е чистата облага на стоте най-големи сдружения, което е връх в класацията. Само седем сдружения от стотицата са на загуба, като минусът е общо 1 милиарда лева, а четири не са дали данни за финансов резултат. Цели 21 компании са с облага над 100 млн. лева С най-голяма облага - близо 1.2 милиарда лева, е държавната централа Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Но действително върхът е на АЕЦ " Козлодуй ", където приходите надвишават разноските с над 4 милиарда лева, само че поради заплащания към фонда за компенсиране на високите цени на тока за бизнеса финалното число е смалено до 730 млн. лева И по този начин централата е трета по облага в страната, а вицешампион е държавната НЕК. 35 от стоте колоса имат доходи над 1 милиарда лева С това пада миналогодишният връх, когато " милиардерите " бяха 20, само че естествено значителен фактор е инфлацията, като цената на парите не е същата. 24 от фирмите в топ 100 са от енергийния бранш, като те регистрират общо 50 милиарда лева доходи. 55 от сдруженията от " Капитал 100 " са основани в София, следва Пловдив с осем. Вторият най-силно показан бранш с 12 сдружения е на производителите на машини и съоръжение, които дружно са отчели 6.2 милиарда лева оборот.

Най-растящ е бранш енергетика - приходите на топ 30 сдружения скачат със 105%, следват фирмите за горива с 97%. Единственият отрасъл със спад е строителството - там в топ 25 свиването е с 5% поради неналичието на нови огромни държавни поръчки. Ключовите за развиване на стопанската система браншове на заводите за машини и софтуерните компании също са в подем: първият пораства приблизително с 29%, вторият - с 19%. В топ 100 доминира българската благосъстоятелност - 53 от стоте колоса. Останалите са задгранични вложения, като групата им се свива с един представител по отношение на миналата година. По-умерен, само че още веднъж извънредно висок е растежът на приходите на 300-те най-големи компании - цели 50%, или общо 165.8 милиарда лева Това е колкото целия Брутният вътрешен продукт на България за 2022 година

Върхът на класацията: двете А-та За трета поредна година най-голямата компания в България е медодобивният комбинат в Пирдоп " Аурубис България ". Този път българското сдружение на немския тръст е с исторически рекордни доходи - 8.2 милиарда лева Високият резултат идва, тъй като заводът е работил без спиране, а и цените световно са били положителни. За тази година упованията са по-скромни поради дълъг плануван ремонт, само че хоризонтът е розов - следва уголемение на производството и медната продукция е шлагер поради взрива във ВЕИ и електрическите автомобили. С чистата си облага - съвсем 500 млн. лева, компанията чупи личния си връх и отбелязва най-силен резултат за годината отвън държавната енергетика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР