Личността на министър-председателя излъчва политиката на тази политическа сила, която

...
Личността на министър-председателя излъчва политиката на тази политическа сила, която
Коментари Харесай

Проф. Игнатов и проф. Танев: Габриел ще докара влизането в Шенген докрай, тя е европейски политик

Личността на министър-председателя излъчва политиката на тази политическа мощ, която той съставлява. В този смисъл в този момент каваме, че това е кабинетът " Денков ", по-късно ще споделяме, че това е кабинетът " Габриел ". Това съобщи някогашният министър на образованието проф. Сергей Игнатов пред Българска национална телевизия. В този смисъл е добре, че в тези бурни времена роацията става в този момент, разяснява той.

Мисля, че що се отнася до госпожа Габриел, влизането ни в Шенген е на първо място триумф на нея като външен министър, защото целия този предходен опит беше осъществен и тя като министър председател ще докара до дъно тази и доста други такива промени, разяснява проф. Игнатов.

Освен това мисля, че тя като лице на ГЕРБ ще понижи популизма в българския политически живот, добави проф. Сергей Игнатов.

И се аргументира, че тя има експертизата, защото е била два мандата еврокомисар, преди този момент евродепутат и умее да приказва на езика на тези европейци, от които зависят решенията.

Напълно съм склонен с това, тя е изцяло неконтролируем по този обикновен нашенски метод фактор в нашата политика, съобщи ексминистърът на просветата проф. Тодор Танев.

Тя дълго време преседя там, а въпреки това, културата ѝ е такава, че съумя да се напасне с европейските структури, тя е европейски политик, разяснява проф. Танев.

Денков няма да бъде външен министър, отговори Тодор Танев на въпрос на водещия Георги Любенов и изрично съобщи, че посланик №1 ще стане Марин Райков. " България е дребна ", отговори той сбито на недоверието на водещия.

 

Според него Николай Денков не става за външен министър, а и самият той желал да бъде министър на образованието. Другият вид е самата Мария Габриел да продължи да бъде външен министър, каквито прецеденти има, изясни още проф. Танев.

 

Двамата събеседници разясниха и отпадането на студентските такси.

От гратис висше обучение няма да излязат вундеркинди. Това е популистка мярка, и то доста евтина, сподели проф. Сергей Игнатов.

Тази популистка мярка по думите му значи отвод от поддръжка на посоки и специалности, от които страната има потребност.
„ Хидростроителството да вземем за пример, при 5000 язовири в България имаме 5-6 студенти, които се образоват в страната. Нашите медицински служащи стават все по-малко и по-малко. Представете си тези 150 милиона да се дадат целеустремено за стипендии ", даде образци той.

Преди три години висшето обучение е обезщетено с 0,76% от Брутният вътрешен продукт, а сега е на 60% при приблизително за Европа 0,98%, уточни той.

Според него безплатното висше обучение няма да увеличи качеството на образованието. Българските университети са недофинансирани, а с тази мярка им се лишава опцията да събират такси. Държавната дотация за университетите като обезщетителна мярка няма да бъде задоволителна, най-малкото тъй като няма да бъде индексирана, счита проф. Игнатов.

„ Авторите на това предложение може би не го осъзнават, само че те показват една вътрешна неустановеност. Когато предлагаш такива популистки на пръв взор обществени ограничения, ти просто искаш всички да са съгласни с теб. Мирише на избори, това виждам аз ", разяснява той.

Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев напомни, че концепцията за гратис висше обучение е отпреди няколко години. „ Имат някаква сметка от това нещо. Не знаем доста какво в действителност е. Всяка страна, която е заинтригувана, сега се радва. Например Съветът на ректорите е одобрил, тъй като те по този начин ще получат още един вероятен източник на средства ", уточни той.

Качеството на висшето обучение е главен проблем. „ Ние още не сме преглътнали това, че се понижиха входните условия за влизане в университет. Това е допотопна мярка за повишаване на качеството. Потъва надолу ", разяснява проф. Танев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР