Личностна, политическа и системна промяна е необходима, за да може

...
Личностна, политическа и системна промяна е необходима, за да може
Коментари Харесай

Крум Зарков: Служебният кабинет е положил огромни усилия за влизането ни в „Шенген“

Личностна, политическа и систематична смяна е нужна, с цел да може да има резултат. Това не са противопоставящи се въпроси. Това сподели служебният министър на правораздаването Крум Зарков в „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

От 2009 година в Европейския съд по правата на индивида стои въпросът за това какъв е механизмът, по който се проверява основния прокурор.

„ Можем ли да си позволим да сме на опашката на Европа, да не се влиза в Шенген, да не може да задълбочим интеграцията си, тъй като имаме 75 каузи в Страсбург, по които сме наказани, тъй като имаме отрицателни отчети, защото не намираме силата или волята да решим един въпрос, който към този момент е написан, разказан и знаем какво би трябвало да се направи ", счита правосъдният министър.

По думите му служебният кабинет е положил големи старания за влизането ни в „ Шенген ". „ Няколко министри, министър-председателят и изключително президентът направиха съвсем невъзможното. Скептичните страни свързват механизма за Шенген с този по инспекция и съдействие. Ако успеем в тези няколко седмици в този парламент да приемем този закон, считаме, че ще имаме добър отчет, с цел да желаяме рухване на механизма за инспекция и ще отпадне аргумента на Нидерландия да стоим отвън „ Шенген ", добави правосъдният министър.

По думите му в българското общество витае основателно подозрение, че има хора, които са над закона поради пагона, който носят, поради функционалността, която имат, или поради парите, които имат. „ Може да се окаже чисто символен този въпрос с основния прокурор и да няма никаква причина да се проверява, само че самият факт, че даже и да има не може - прави по този начин, че цялата система страда от липса на доверие ", разяснява Зарков.

Чрез Плана за възобновяване се дава още един лост за приемане на закони в областта на правораздаването, които дълго време са стоели отворени, уточни правосъдният министър. „ Тези закони ние от дълго време трябваше да си ги създадем сами. Те са в Плана, ние ги написахме и внесохме в Народно събрание. Оттук нататък въпросът е ще има ли време те да бъдат признати, в случай че не всички, най-малко тези, които са от основна значимост ", съобщи Зарков.

Според него нейната уязвимост и маргинализация води до общата политическа уязвимост на страната. „ С каквото мога да вземам участие в смяната за положително на Българска социалистическа партия, ще го направя ", съобщи той и добави, че е прекомерно рано да се приказва за кандидатурата му за ръководител, защото сега няма отворена такава процедура.

Българска национална телевизия, „ Денят стартира с Георги Любенов "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР