Личните лекари влизат в крак със съвременните технологии. Нова наредба

...
Личните лекари влизат в крак със съвременните технологии. Нова наредба
Коментари Харесай

Джипито ни кани на преглед по мейла

Личните лекари влизат в крайник със актуалните технологии. Нова разпоредба на здравното министерство планува джипито да възнамерява профилактичните прегледи и имунизации и да ни уведомява за избраната дата и място с телефонен диалог или писмо на електронната поща. Също по този начин съгласно новите правила фамилните лекари би трябвало да вършат разбор на нездравословните ни привички и да ни насочват към подобаващ експерт поради тях. 

Пакетът действия в първичната здравна помощ планува осъществяване на характерни профилактични действия за пациента и неговото семейство за предварителна защита на безплодието, полово излъчени инфекциозни болести и СПИН, нежелана бременност, зависимости и психологични разстройства. 

Освен че джипитата ще не престават да вършат домашни визити, те към този момент ще би трябвало да са на непрекъснато разположение за телефонна консултация или да си обезпечат контракт с дежурен кабинет или филиал на не повече от 35 километра от мястото, в което практикуват.

Наредбата планува и промени в денталната и в болничната помощ. Едно от предложенията е да не се употребява дентална амалгама (смес от живак и прахуляк, състоящ се най-често от сребро, цинк или паладий) за лекуване на пациенти с млечни зъби, на деца под 15 години и бременни и кърмещи дами, с изключение на когато това се смята за безусловно належащо от страна на лекаря. Другото е да се обезпечат зъбни протези за хората на възраст от 65 до 69 години, като концепцията е след това тази услуга да се даде и на други възрастови групи. 

В частта за болнична помощ се предлага всяка клинична пътека с престой до три дни да може да бъде изпълнена и като амбулаторна процедура, при изискване че за не по-малко от 12 часа от престоя на пациента в болничното заведение са изпълнени всички наложителни действия и са налице всички условия за дехоспитализация. Това значи, че в случай че пътеката планува три дни престой в болница, само че лекарите преценяват, че можем да бъдем изписани, това ще може да се случи още на първия ден.

Новата разпоредба е оповестена на страницата на Министерство на здравеопазването за публично разискване и в случай че в границите на 14 дни няма възражения, се чака да бъде призната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР