Личните лекари също ще могат да изписват безплатни лекарства за

...
Личните лекари също ще могат да изписват безплатни лекарства за
Коментари Харесай

И личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за коронавирус

Личните лекари също ще могат да изписват безвъзмездни медикаменти за ковид. Това решение е взето на съвещание на надзорния съвет на НЗОК, заяви зам.-министърът на опазването на здравето Александър Златанов. Досега медикаментите се даваха единствено от медиците в така наречен коронавирус зони. От началото на идната седмица и джипитата ще могат да издават такива предписания електронно.

Предписването на лекарства в коронавирус зоните. Сред тях са антибиотици, антикоагуланти, кортикостероиди, които облекчават признаците. Работата на самите коронавирус зони обаче бе съществено подложена на критика през последните седмици. Пациенти споделяха, че на доста места царува безпорядък и няма нищо гратис, защото те са принудени да си заплащат за тестванията и всичко останало поради неприятна обезпеченост на звената. Според здравното министерство зоните към този момент работят добре. В четвъртък министър Стойчо Кацаров съобщи, че през последните дни през тях са минали към 10 хиляди души.

Ще се преразпределят още пари за лечебните заведения, които лекуват инфектирани с ковид, сподели още Златанов. Става дума за към 39 млн. лева Те ще се дават на лечебните заведения, които са отделили най-малко 10% от леглата си за коронавирус заболели. В момента 209 лечебни заведения лекуват инфектирани с ковид, изясни шефът на НЗОК Петко Слачев. Той даде образец, че в случай че болница има 10 кревати, най-малко 2 би трябвало да са заети, за може да се получат спомагателните средства.

Според Златанов тези пари ще са от изгода на лечебните заведения в изключителната обстановка. Той изясни, че в последно време лечебните заведения регистрират нараснали разноски за ток и О2.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР