Личните лекари настояват потребителската такса за преглед, която заплащат пациентите,

...
Личните лекари настояват потребителската такса за преглед, която заплащат пациентите,
Коментари Харесай

Лични лекари искат потребителската такса да стане 8 лева

Личните лекари упорстват потребителската такса за обзор, която заплащат пациентите, да бъде увеличена. Сега тя е 2,90 лева и не е променяна повече от 10 години.
Прочетете още
„ Нашето мнение е, че потребителската такса не извършва функционалностите, поради които е въведена. Първата и съществена функционалност е да регулира потока от пациенти и да защищава здравната система от свръх потреблението на услуги “, изясни доктор Пламен Панайотов, персонален доктор в Бургас пред БТВ.

Според него всичко, което е гратис или с ниска такса, ще бъде експлоатирано до безконечност.

„ Втората съществена функционалност на потребителската такса е спомагателното възнаграждение. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са надалеч от пазарните цени, те са по-ниски. Ето за какво функционалността на тази такса е да добави тези по-ниски цени “, сподели още доктор Панайотов.

Личните лекари упорстват таксата да бъде увеличена, само че не с някакъв % или с избрана сума. Те желаят да се върне старото положение за обвързване с минималната работна заплата.

„ Така, по натурален път, ще биде актуализирана тази такса съгласно изменящата се конюнктура в България и в Европейски Съюз. Тази такса съществува в цяла Европа “, споделя още персоналният доктор.
Таксата от към 8 лева за едни би била ниска, а за други – висока. Ето защо лекарите предлагат обществено слабите групи да бъдат обезщетени от някои механизъм за обществено подкрепяне.
 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР