Личните лекари настояват потребителската такса за преглед, която заплащат пациентите,

...
Личните лекари настояват потребителската такса за преглед, която заплащат пациентите,
Коментари Харесай

Лични лекари искат увеличение на потребителската такса на 8 лв.

Личните лекари упорстват потребителската такса за обзор, която заплащат пациентите, да бъде увеличена. Сега тя е 2,90 лева и не е променяна повече от 10 години.

„ Нашето мнение е, че потребителската такса не извършва функционалностите, поради които е въведена. Първата и съществена функционалност е да регулира потока от пациенти и да защищава здравната система от свръх потреблението на услуги “, изясни доктор Пламен Панайотов, персонален доктор в Бургас.

Според него всичко, което е гратис или с ниска такса, ще бъде експлоатирано до безконечност.

„ Втората съществена функционалност на потребителската такса е спомагателното възнаграждение. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са надалеч от пазарните цени, те са по-ниски. Ето за какво функционалността на тази такса е да добави тези по-ниски цени “, сподели още доктор Панайотов.

Личните лекари упорстват таксата да бъде увеличена, само че не с някакъв % или с избрана сума. Те желаят да се върне старото положение за обвързване с минималната работна заплата (10% от трудовото възнаграждение). Така при минимална заплата от 780 лева сега, таксата би била 7,80 лева

„ Така, по натурален път, ще биде актуализирана тази такса съгласно изменящата се конюнктура в България и в Европейски Съюз. Тази такса съществува в цяла Европа “, споделя още персоналният доктор.

Таксата от към 8 лева за едни би била ниска, а за други – висока. Ето защо лекарите предлагат обществено слабите групи да бъдат обезщетени от някои механизъм за обществено подкрепяне.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР