Личните лекари и родителите са отговорни за навременната имунизация на

...
Личните лекари и родителите са отговорни за навременната имунизация на
Коментари Харесай

Родителите и личните лекари са отговорни за имунизацията срещу морбили

Личните лекари и родителите са виновни за навременната имунизация на децата против морбили . Това се споделя в мнение на Министерството на здравеопазването, изпратено до медиите.

Повод за известието е увеличеният брой през последните месеци на 2017 година на болни от морбили (дребна шарка) в Гърция, спрямо намаляването на техния брой в Румъния.

 За 95% обсег на имунизацията против морбили упорства основният контрольор
За 95% обсег на имунизацията против морбили упорства основният контрольор

В Европейски Съюз няма полиомелиолит, понижени са сензитивно и други болести

Рискът от транспорт на морбили в България от чужбина е действителен . Само високият имунизационен обсег може да подсигурява ограничение на разпространяването в страната. Ваксинирането съгласно Националния имунизационен календар (по години - б.р.), е съществена задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, по този начин и на родителите .

От Здравното министерство приканват родителите да ревизират имунизационния статус за морбили на децата си. При съществуване на пропуски да бъдат взети незабавни ограничения за имунизирането им.

Морбили (дребна шарка) е зараза, която се предава по въздушно-капков път . Инкубационният интервал на болестта е до 21 дни, приблизително 9-10 дни .

Болестта стартира най-често с нараснала температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се покачва до 39-40 градуса и се появява присъщ обрив, първо по лицето, шията и гръдния панер, по-късно по торса и крайниците .

Заразата се предава от човек на човек по въздушен път. Тя става при непосредствен и пряк контакт най-много в затворени пространства. След преболедуване се построява дълготраен доживотен имунитет.

 35 жертви на морбили в Европа, сигнализира СЗО
35 жертви на морбили в Европа, сигнализира СЗО

Основни огнища на болестта са Италия и Румъния

Припомняме, че през 2016 и 2017 година обширна зараза от морбили засегна Европейския континент .

Стокхолм за интервала 1 ноември 2016 година - 31 октомври 2017 година са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 страни на Европейския съюз (ЕС).

Най-засегнати от заболяването са Румъния (5 605 болни ), Италия (4 973 болни ), Германия (952 заболели), Гърция (922 болни ). Броят на смъртните случаи на морбили през интервала доближи 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е регистрирана при децата до 1 г .
Морбили продължава да се популяризира в Европа, защото имунизационния обсег в доста страни е под оптималния, а в 20 от страните на Европейски Съюз е под целесъобразните 95%. Данните са на Европейския център по предварителна защита и надзор на болесттите.

В началото на 2017 година в нашата страна имаше епидемиологични гърмежи в Пловдив , Пазарджик и Монтана. 165 бяха откритите заболели, най-вече измежду ромски деца. Голямата част от тях бяха неимунизирани или донякъде ваксинирани .

Според здравните специалисти, в случай че множеството деца бяха без имунизация, броят на болните щеше да е доста по-голям, а евентуално щеше да има и смъртни случаи.

Заради поредния имунизационен обсег в страната все още рискът от зараза от морбили в България остава невисок, регистрират от Здравното министерство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР