Либералите и Зелените в Германия изразиха готовност за участие в

...
Либералите и Зелените в Германия изразиха готовност за участие в
Коментари Харесай

Либералите и Зелените в Германия са готови да се коалират с Християндемократическия съюз на Ангела Меркел

Либералите и " Зелените " в Германия показаха подготвеност за присъединяване в коалиция със спечелилия изборите Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел . Освен с тях обаче Меркел разгласи, че ще беседва и със социалдемократите, макар тяхното решение да минат в съпротива.  
Германската партия " Зелени " разгласи, че едно от главните й условия за присъединяване в  бъдеща ръководеща коалиция е да се подсигурява, че най-голямата стопанска система на Европа съблюдава отговорностите си по Парижкото климатично съглашение, съобщи Ройтерс. Съпредседателят на " Зелените " Джем Йоздемир съобщи, че в случай че получат покана за присъединяване във властта, партията му ще се концентрира върху въпросите за климатичните промени, бъдещето на Европейския съюз и обществената правдивост. Йоздемир акцентира, че  Европейският съюз няма да може да реши проблемите си единствено с политики на строги икономии. 
Християндемократите на Меркел завоюваха най-вече гласове на създадените през вчерашния ден парламентарни избори в Германия, само че сами нямат болшинство. Преговорите за сформиране на държавно управление се обрисуват комплицирани заради разпределението на местата в Бундестага, само че и поради позициите на политическите сили, които ще бъдат показани в новия състав на долната камара на немския парламент.
Социалдемократите, които до момента управляваха в необятна коалиция като по-малък сътрудник на християндемократите на Меркел, оповестиха, че ще преминат в съпротива.
Чух изказването на Германската социалдемократическа партия. Ще останем обаче в контакт и с нея, сподели Меркел, представена от ТАСС.
След отхвърли на социалдемократите най-вероятен остава сюжетът за така наречен коалиция " Ямайка ", която да включва Християндемократическия съюз на канцлера и нейната сестринска баварска партия Християнсоциален съюз, плюс либералите и " Зелените ". Името на обединението идва от трите цвята, с които се асоциират трите обединения, които ще влязат в състава й, а точно  - черният за консерваторите на Меркел, зеленият за партията " Зелени " и жълтият за свободните демократи. От тези три цвята се състои знамето на Ямайка. Подобна коалиция в Германия е имало до момента единствено на провинциално равнище. В интервала 2009 година - 2012 година такава коалиция ръководи западната провинция Саар. 

Ангела Меркел, която заяви през днешния ден, че възнамерява да остане на поста още един цялостен четиригодишен мандат, означи, че на изборите християндемократите са изгубили един милион гласоподаватели в интерес на националистическата антиимигрантска партия " Алтернатива за Германия ", съобщи ДПА. Ще се опитам да ги печеля назад " с добра политика ", даде обещание Меркел. 
Влязох в предизборната акция без илюзии, че моят възможен четвърти мандат може да бъде елементарен, акцентира Меркел. Тя означи, че гласоподавателите са произнесли своята присъда, и прикани партиите да одобряват резултатите, като се опитат да сформират държавно управление и да избегнат нови избори. Ние имаме явен мандат да формираме кабинет, уточни Меркел, представена от ДПА.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР