Левски ще отбележи подобаващо 80-годишния юбилей от рождението на легендата

...
Левски ще отбележи подобаващо 80-годишния юбилей от рождението на легендата
Коментари Харесай

Левски ще почете Гунди със специална графика, показа първия детайл от нея

Левски ще означи уместно 80-годишния празник от рождението на легендата на клуба Георги Аспарухов-Гунди. " Сините " ще почетат гениалния футболист със специфична графика, а в дните до 4 май ще разкрият всички детайли от нея. 

Първият от тях e „ сърцето “ на графиката – гордият лик на Георги Аспарухов, положен върху венец с надписа „ Heróis Não Morrem ”, който е обвързван с потугалската легенда Еузебио.

Ето какво написаха от Левски:

" Скъпи Левскари,

Броени дни ни разделят от 4 май – датата, на която ще отбележим един 80-годишен празник. Този на великия, несравним, непрежалим, паметен, неосъществим Георги Аспарухов.

За да почетем паметта на великия голмайстор и годишнината от рождението му, сме подготвили специфична графика, която ще съпътства всички начинания, свързани с честването ѝ.

В нея по внимателен и леко мистериозен метод са показани най-значимите мигове в кариерата на Гунди. От през днешния ден до идващия четвъртък всеки ден ще разкриваме един по един новите елементи. Първият от тях e „ сърцето “ на графиката – гордият лик на Георги Аспарухов, положен върху венец с надписа „ Heróis Não Morrem ”.

На 30 юни 1971 година Георги Аспарухов умира в тежка автомобилна злополука. Научил за трагичната кончина на Гунди, неговият популярен съвременник и почитан съперник – именитият португалец Еузебио, изпраща съболезнователен адрес, съпроводен с изобретателно направен дървен венец. На него, в долната част, е изписан текстът “Heróis Não Morrem ” („ Героите не умират “).

За страдание, заради комунистическия режим в България тогава, венецът по този начин и не стига до фамилията на Аспарухов и дълги години то не знае за големия жест от страна на „ Черната пантера “ в символ на почитание към признака на „ Левски “.

Едва през 2019 година, близо 50 години след гибелта на непрежалимия Гунди, брачната половинка му Лита съумява за първи път да се допре до венеца, изпратен в памет на обичания ѝ.

Днес венецът е намерил гордо своето място в клубната експозиция на стадион „ Георги Аспарухов “! Всеки, който има предпочитание, може да се допре до тази невероятна парченце от историята, събрала в себе си по едно и също време великолепие, драма и красота…

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР