Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19

...
Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19
Коментари Харесай

Росен Желязков: Левски надживя имперските разбирания, но надживя и разбиранията за дребния националистичен шовинизъм

Левски надживява своето време, просветителските хрумвания на 18 и 19 век, вижданията на Апостола, неговите правила и идеали доста повече подхождат на нашето модерно схващане за народна власт, за република, за тъждество пред закона.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на възпоменателната гала в Карлово във връзка 151 години от гибелта на Апостола на свободата. Председателят на Народното събрание одобри строя на представителните роти от Карловския гарнизон на площад „ Васил Левски “ и произнесе слово във връзка годишнината от гибелта на Апостола на свободата, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание.

Идеалите на Левски - републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните индивиди, са живи и до през днешния ден, означи Росен Желязков.

„ Левски надживява имперските разбирания, само че надживява и разбиранията на дребния националистичен национализъм. И през днешния ден, когато деспотични тоталитарни системи, самозабравени автократи и деспоти вземат решение да заглушат гласа на демокрацията с физическото премахване на своите съперници, истината виси със страшна мощ, тъй като свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството проправи светла следа в търсенето на свободата, демокрацията, равенството, братството и хуманизма “, сподели в словото си ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

Председателят на Народното събрание означи, че в българската историческа памет личността на Левски е тази на индивида, който излезе отвън времето и го прекатурна. 151 години ни разделят от оня ден, когато със страшна мощ на бесилото край София увисна страдалчески, с цел да пребъде във вечността Апостола на българската независимост, уточни Росен Желязков. По думите му идеалите на Васил Левски, неговите завещания не просто го трансфораха в икона на Българското национално-освободително придвижване, само че и в икона и образец на всички генерации. Неговата мъченическа гибел буди освен горест и тъга, само че и удивление, съобщи ръководителят на Народното събрание.

На церемонията участваха народни представители, регионалният шеф на Пловдив Илия Зюмбилев, пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, военнослужещи от Карловския гарнизон, представители на локалната власт и родолюбиви организации, поданици и посетители на Карлово.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР