Летящият над студените северни части на Марс сателит Марс Експрес,

...
Летящият над студените северни части на Марс сателит Марс Експрес,
Коментари Харесай

Изключителни кадри от ледения кратер Корольов на Марс

Летящият над студените северни елементи на Марс спътник Марс Експрес, е снимал облици на кратера Корольов необятен към 80 км и цялостен с лед.

Кратерът Корольов е изключително привлекателна панорама, освен тъй като е добре непокътнат кратер, получен след удар с галактически обект, само че и тъй като е цялостен с бездънен към 2 км лед през цялата година.

Стартирала преди 15 години от Европейската галактическа организация (ESA), програмата Марс Eкспрес постоянно се концентрира върху ледниците и леда в марсианските полярни райони.

Ледът в кратера Корольов е резистентен на размразяване и през по-топлите летни сезони, тъй като голямото ледено поле основава „ леден капан “, изясняват от ЕSА. Когато въздухът се движи над кратера, той се охлажда и пада надолу, изграждайки някакъв тип студен „ щит “ над леда. Така че, даже и сезоните да се трансформират, Корольов продължава да е цялостен с лед. Повечето марсиански кратери, даже и в по-хладните райони, не остават цялостни с лед целогодишно.

Кратер Корольов, Марс

Тъй като Марс Експрес обикаля над Червената планета, той прави фотоси на разнообразни линии от нейната повърхнина и по-късно изпраща фотосите на Земята.

След това учени от ESA комбинират изображенията, събират ги дружно, с цел да изградят голяма картина на разнообразни марсиански региони, сухи езера и области със замръзнала вода.

Изображенията на кратера Корольов, които виждате тук, са композиции от пет разнообразни фотоси, всяка от които е направена по време на обособена обиколка на Марс.

Програмата Марс Експрес продължава интензивно да работи и да снима аления марсиански терен, като предава в действителност брилянтни изображения назад на Земята.

Кратер Корольов, Марс

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР