Летният сезон е сезонът, който стимулира повече сексуални контакти. Ефектът

...
Летният сезон е сезонът, който стимулира повече сексуални контакти. Ефектът
Коментари Харесай

Доцент Иван Богданов: Наблюдаваме ръст на пациенти със сифилис

" Летният сезон е сезонът, който подтиква повече полови контакти. Ефектът го отчитаме през есента, когато хората стартират да ни търсят. Това, което знаем, е че последните години пораства заболеваемостта от сифилис. Има забележителен растеж "

Това уточни пред  доц. Иван Богданов, кожен лекар и венеролог в Клиниката по Дерматология и Венерология в Токуда Болница София.

" Дължи се на това, че в избрани групи сътрудниците не употребяват средства за предотвратяване при полови контакти, че имат повече от един сътрудник и имат голям брой контакти.

Това, което е значимо да се каже е, че днес няма ефикасна мярка за ограничение на този вид болести. При диспансерите в предишното е имало следене на пациентите, както и на контактните му.

Сега няма система за следене на пациентите с венерически болести и сигурно биха могли да бъдат дадени много положителни рекомендации от интердиспципланирен екип - кожни лекари и епидемиолози, а за какво не да има и компютърен експерт, който да създаде система за следене и събиране на база данни на тези пациенти ", съобщи още доцент Богданов.

Той съобщи, че за момента не се е срещал с пациент с маймунска шарка, само че негови сътрудници са преглеждали такива пациенти:

" Маймунската шарка се предава при стеснен контакт кожа в кожа. Заболяването няма нищо общо със сифилиса. Сифилисът не е вирусно заболяване. Има общо с варицелата, тъй като въпреки и не доста сходна клиничната картина е сходна. А и става дума за вирусно заболяване. Но пък маймунската шарка не се предава по въздушно капков път, а главно посредством директният интензивен контакт ", разяснява още доцент Богданов.

Дерматологът съобщи, че отговорност на родителите да срещнат децата си с заплахите от полово-предаваните болести. Разбира се, би било добре да има и акция за това, добави той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР