Летете, летете, бели пеперуди и в стомаха ми кацнете ...Необходими

...
Летете, летете, бели пеперуди и в стомаха ми кацнете ...Необходими
Коментари Харесай

Торта Бели пеперуди

Летете, летете, бели пеперуди и в стомаха ми кацнете...

Необходими Продукти

● блатове - 3 бр. огромни + 3 бр. междинни
● сладкарска сметана - 2 л
● черен шоколад - 500 г
● банани - 2 бр.
● лешници - 200 г натрошени
● захар - 3 ч.ч.
● ванилии - 2 - 3 пакета
● сок от лимон - 1 ч.л.
● пудра захар - 900 г
● белтъци - 2 и 1/2 бр.
● олио - 6 с.л.

Начин на подготвяне

Тортата е доста бърза, тъй като се употребяват подготвени блатове и не съм се заигравала със комплицирани кремове. Отделните съставни елементи се вършат бързо и елементарно, само че се чака поради софтуерното време сметановата торта да стегне в хладилника и сместа за пеперудите да изсъхне. Аз персонално тортата я направих за един ден, само че започнах доста рано сутринта, с цел да може да ми стигне времето. Вътрешността на тортата не е нещо изключително, само че усетът е много добър. Уау резултатът се реализира със самата декорация - гладка лъскава черна повърхнина и кацнали снежно бели пеперуди върху нея.

Да започваме: първо си направете захарния сироп, с който ще сиропираме блатовете. В дълбока тенджерка слагате 3 ч.ч. захар със 2 ч.ч. вода и ванилията. Всичко това би трябвало да заври и да поври до цялостното стопяване на захарта и лекото втвърдяване на сиропа. Ако не ви се прави сироп, може да сиропирате и с компот. Оставете сиропа да се охлади изцяло, другояче блатовете ще се разпаднат от топлия сироп.

През това време си разбийте сметаната и отделете 1/3 от нея в друга купа. Втечнявате 200 г от шоколада на водна баня или в микровълновата и го добавяте при отделената 1/3 сметана. Разбърквате с миксера още малко до момента в който шоколадът се смеси доста добре със сметаната. Тази примес ще стане много по плътна от бялата сметана.

Започваме да оформяме етажите на тортата, като всеки етаж се прави настрана. Аз съм я направила на два етажа, тъй като е за повече хора, само че вие може да я извършите и на един. И по този начин - поставяте блат върху поднос и сиропирате (ако ви се играе повече, си направете домашни блатове, няма спор, ще стане по-вкусна). Разпределете си сиропа, тъй че да ви стигне за всички блатове. Така сиропирания блат мажем отмерено с бяла сметана и поръсваме с натрошени ядки. Отгоре втория блат и отново сиропираме. Мажем отмерено с шоколадовата сметана и нареждаме нарязан банан. Следва трети сиропиран блат, като тук намазваме освен върху блат, а и по стените в профил от бялата сметана. Слоят не е належащо да е пълен, защото от горната страна ще заливаме с шоколадова глазура. Оставете си малко от бялата сметана за залепване на пеперудите върху тортата. Така сглобяваме и другата част от тортата само че на обособен поднос. Двете торти ги оставяме в хладилника за към 3-4 часа, да се стегнат.

Докато чакаме, си вършим сместа за пеперудите. Предварително си изрязваме необятна лента от хартия за печене, сгъваме я в V-образна форма. Тялото на пеперудата ще е по средата т.е. в улея на формата, а крилата от двете страни. Така се получава формата на кацнала пеперуда. Трябва да си приготвите и нещо, на което ще застопорите формата, тъй като тя би трябвало да седи по този начин, до момента в който не изсъхнат пеперудите. Ако ви е комплицирано, може да извършите тялото настрана и самите крила обособени и просто да ги сглобявате върху самата торта.

Сместа за пеперудите: пудрата захар се поставя в дълбока купа дружно с белтъците и лимоновия сок. Пускате миксера на ниска скорост и стартирате да бъркате. Когато захарта се овлажни от белтъците може да увеличите скоростта на миксера. Бъркате, до момента в който се получи гладка, лъскава, бяла примес. Ако не е разбъркана добре, самата примес седи малко транспарантна.

Навивате на фуния малко целофан, слагате от сместа, режете върха и сте подготвени да рисувате пеперуди. Правете ги в разнообразни размери и повече в сравнение с ви са нужни, тъй като са елементарно чупливи. Аз ги оставих върху разгънати дебели книги, като употребих самата дипла по средата на книгата. Оставят се в суха и тъмна стая, до момента в който изсъхнат, което ще се случи след няколко часа, стига в действителност да е суха стаята.

И по този начин пеперудите са подготвени, тортите са стегнали - идва време за шоколадовата глазура - на водна баня разтапяте 300 г шоколад. Махате от огъня изчаквате 2-3 минути малко да се охлади шоколадът, като го бъркате, и прибавяте олиото. Разбърквате доста добре сместа до цялостното вдишване на олиото от шоколада.

Изваждате тортите и ги заливате отвред с глазурата и отново назад в хладилника. Когато се стегне глазурата, са подготвени да се съединят двете елементи на тортата. Направете го доста деликатно и постепенно.

Съвет: Поставянето на пеперудите да става тъкмо преди поднасянето на тортата. В никакъв случай не ги слагайте, в случай че тортата ще седи в хладилника. Те поемат от влагата и конденза, който се получава в хладилника... иииииии Ужас. На мен ми се случи и с помощта на това че бях направила много повече, в сравнение с ми бяха нужни, съумях да ги сменя. Залепете ги благодарение на малко бяла сметана.

Пеперудите са неповторими - с тях може да декорирате и кексчета и най-различни сладки, а и са ядливи

Бон Апети!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР