„Лесно предадохме високата култура, а парламентът е най-високата държавна институция

...
„Лесно предадохме високата култура, а парламентът е най-високата държавна институция
Коментари Харесай

Доц. Миланов: След Освобождението депутатите са се обиждали на овце и гъски, сега - на мухльо, тъпак и говедо

„ Лесно предадохме високата просвета, а Народното събрание е най-високата държавна институция и там се чака депутатите да преценяват речевото си държание “, разяснява пред БТВ доцент доктор Владислав Миланов.

Той и негови студенти българисти от Софийския университет учат речта на българските политици. Те записват парламентарните речи и се събират, с цел да ги разясняват.

„ Много постоянно сме давали образци, че след Освобождението българските политици са се обиждали на стадо овце, кокошки, гъски – най-много сравненията с животни са преобладавали. Днес обаче е застъпен съвсем целият указател на обиди. Имаме думи дядка на 60, шушумига, дръвник, говедо, змия. Толкова са обидни, че от време на време би трябвало да замълчим, с цел да ги представим “, сподели доцент Миланов.

Депутатите се наскърбяват още на крокодил, охлюв, хлебарка.

По думите му от време на време несвоевременно в диалога сред политиците се включва улична тирада.

„ Повече от 15 години ние трупаме наблюдения, с цел да покажем по какъв начин приказват обществените лица в България. за жалост, редица от трендовете които следим, се удостоверяват. Най-опасна от тях е речевата експанзия и обидните думи “, разяснява още доцент Миланов, допълвайки, че съгласно него става въпрос за езикова беззащитност.

„ Отдавна казвахме, че тези словесни конфликти в българското Народно заседание рано или късно ще доведат и до тази физическа експанзия. Това е засегнатост към
обществото. Лесно преминахме на „ ти “ говоренето “, сподели още доцент Миланов.

В рамките на план е направено изследване по какъв начин приказват българските политици спрямо тези в Гърция, Сърбия, Албания, да вземем за пример. След сърбите българските депутати са най-агресивни като политическа тирада.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР