Лесно е за този пореден изблик на насилие в Хаити

...
Лесно е за този пореден изблик на насилие в Хаити
Коментари Харесай

На какво се дължи насилието в Хаити

Лесно е за този следващ изблик на принуждение в Хаити да бъдат упрекнати дългогодишната беднотия, наследството от колониализма, необятно публикуваното обезлесяване и намесите в страната на Европа и Съединени американски щати, отбелязва АП. Според редица специалисти обаче най-важната непосредствена причина е възходящата взаимозависимост на хаитянските управници от уличните банди. От десетилетия Хаити не разполага с непрекъсната войска, нито с добре финансирана и постоянна национална полиция. Интервенциите на Организация на обединените нации и на Съединени американски щати са идвали и са си отивали, разяснява АП. Без солидна традиция на почтени политически институции хаитянските водачи употребяват въоръжени цивилни жители като принадлежности за практикуване на власт. Сега страната е съдбовно слаба и на нейно място се появяват банди.

От предходната седмица авторитетни и политически обвързани банди в Хаити основават безпорядък в столицата на страната Порт о Пренс. Те щурмуваха затвори, превзеха пристанището, опожариха магазини и полицейски сектори и обсадиха интернационалното летище, заяви английският в. " Гардиън ".

Полицай от специфичните сили, трансформирал се в предводител на тайфа, наименуван Джими " Барбекю " Шеризие, съобщи, че задачата на незаконните групи е да смъкват от власт непопулярния министър-председател на Хаити Ариел Анри и да освободят популацията на страната. " Народът на Хаити би трябвало да бъде свободен - и ние ще реализираме това с нашите оръжия ", съобщи Шеризие. Ако Анри не се отдръпна, това ще докара до революция и геноцид, добави той.

" Това е въоръжено въстание, в което до неотдавна съперничещи си незаконни групировки сплотяват напъните си, с цел да слагат страната на колене и да се показват за бунтовници ", счита Диего да Рин, експерт по Хаити от Международната спешна група.

Не е ясно по какъв начин ще бъде решена актуалната рецесия - нито кои политически и стопански артисти стоят зад опита за събаряне на държавното управление на Хаити, разяснява " Гардиън ".

Анри, който е и изпълняващ длъжността президент, бе на посещаване в Кения, когато на 29 февруари започнаха офанзивите на бандите, и към момента не е ясно по кое време ще успее да се върне в Порт о Пренс, показва Асошиейтед прес. В медиите се появиха известия, че неговите поддръжници в държавното управление на Съединени американски щати са го призовали да се отдръпна.

Междувременно се появиха и известия, че съперничещи си политически фракции маневрират зад кулисите с вярата да запълнят вакуума, оставен от отсъстващия водач на Хаити.

Лесно е за този следващ изблик на принуждение в Хаити да бъдат упрекнати дългогодишната беднотия, наследството от колониализма, необятно публикуваното обезлесяване и намесите в страната на Европа и Съединени американски щати, отбелязва АП. Според редица специалисти обаче най-важната непосредствена причина е възходящата взаимозависимост на хаитянските управници от уличните банди. От десетилетия Хаити не разполага с непрекъсната войска, нито с добре финансирана и постоянна национална полиция. Интервенциите на Организация на обединените нации и на Съединени американски щати са идвали и са си отивали, разяснява АП. Без солидна традиция на почтени политически институции хаитянските водачи употребяват въоръжени цивилни жители като принадлежности за практикуване на власт. Сега страната е съдбовно слаба и на нейно място се появяват банди. Лидери на бандите в този момент даже провеждат конференции наблюдаващите виждат в тях бъдещи участници в договарянията за бъдещето на страната.

Повече от две години Хаити страда от повсеместното принуждение от страна на бандите, изключително след убийството на президента Жовенел Моиз през юли 2021 година, показва катарската медия " Ал Джазира ". Това ликвидиране сътвори вакуум във властта и задълбочи политическата неустойчивост в карибската страна.

Фактическият водач на страната, министър председателят Анри, е изправен пред рецесия на легитимността и непрекъснати апели да подаде оставка. Моиз назначи Хенри на поста единствено няколко дни преди да бъде погубен.

В последно време всяка последваща година е по-лоша от предходната и всяка злополука е следващият удар за разпадащата се държавност на Хаити, отбелязва Си Ен Ен. В центъра на Порт о Пренс историческият народен замък към момента е в руини след опустошителното земетресение през 2010 година. А в този момент голям брой държавни здания в региона са завладяни и окупирани от бандите.

Мнозина хаитяни упрекват своя министър председател, че през последните три години бързо е отстъпил терен на бандите, като в същото време е отказал да провежда избори, които да доведат до сформирането на ново държавно управление и да дадат ново начало на страната. Анри и неговите съдружници настояват, че актуалната неустановеност би направила невероятно провеждането на свободен и почтен избор, само че тези пояснения не успокояват националното отвращение.

Междувременно към ориста на Анри, който беше отвън страната, когато стартира неотдавнашната вълна от принуждение, продължава да витае неустановеност. Миналата сряда американският в. " Маями хералд " заяви, че Съединени американски щати са поискали от Анри да се съгласи да бъде основано ново преходно държавно управление и да подаде оставка поради разрастващата се рецесия. 

Високопоставени американски чиновници, в това число непрекъснатият представител на страната в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд, обаче отхвърлиха тези известия.

" Това, което поискахме от премиера на Хаити, е да придвижи напред политическия развой, който ще докара до основаването на временен президентски съвет ", с цел да се даде опция за производство на избори, съобщи Томас-Грийнфийлд пред кореспонденти.

Правозащитната група Национална мрежа за отбрана на правата на индивида съобщи, че при сегашните условия няма огромна вяра за прекъсване на насилието.

В позиция на мрежата се споделя, че размириците са подхранвани от скрит план сред " йерархията на националната полиция на Хаити " и незаконни банди, които не престават да се възползват от " отбраната на правосъдните и политическите управляващи на Хаити ".

Групата прикани " жизненоважните браншове " в Хаити да " обезпечат на страната държавно управление, което да не нарушава правата на индивида и да се състои от честни мъже и дами " - държавно управление, което да се ангажира с построяването на работещи институции, да отстрани бандите и да се оправи с корупцията.

Най-големите очаквания на Анри да откри ред в страната може да се осланят на решение извън, върху което той няма надзор - ръководените от Кения сили за " военна поддръжка ", чиято интервенция бе поискана от неговото държавно управление предходната година и получи зелена светлина от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, разяснява Си Ен Ен.

В Хаити на задграничните военни интервенции се гледа с бездънен песимизъм, защото мироопазващите сили на Организация на обединените нации са синоним за кавги със полови похищения и разпространение на смъртоносни болести с холера. Как тъкмо ще работи ръководената от Кения задача и какви защитни ограничения за отбрана на човешките права ще подхващат нейните сили, остава неразбираемо.

Въпреки това представители на хаитянските сили за сигурност, интервюирани от Си Ен Ен, споделят, че биха приветствали помощта. 

Съединени американски щати, които са съществена дестинация за хаитянските мигранти, бягащи от размириците в страната, също поддържаха задачата и дадоха обещание да дават 200 милиона $.

Последната вълна от бандитско принуждение стартира тъкмо по време на визитата на Анри в Найроби предходната седмица, с цел да подпише съглашението, което е в основата на задачата.

Залогът е огромен - в случай че обещаните над 1000 военнослужещи бъдат обезпечени, се чака задграничните сили да насочат съществено предизвикателство към контрола на бандите, което може да възвърне вярата за смяна в страната и да завоюва време за борещия се да остане на власт министър председател.

Но в случай че задачата не бъде осъществена скоро, специалисти и държавни чиновници предизвестяват, че насилието в Хаити евентуално ще се разрасне стремглаво.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР