Лесно е да се обясни защо наркотици като хероина и

...
Лесно е да се обясни защо наркотици като хероина и
Коментари Харесай

Защо хората имат вродено желание да се дрогират?

Лесно е да се изясни за какво опиати като хероина и кокаина притеглят хората: те непосредствено подтикват центровете на наслаждение в мозъка. По-трудно е да се изясни привлекателността на психеделичните опиати като LSD и псилоцибин, които водят до променени положения на съзнанието. В последна сметка няма явна причина необикновените модели на мислене и усещане – нормално признаци на отравяне или болест – да притеглят хората. И въпреки всичко, хората освен заплащат за сходни прекарвания, само че и рискуват да попаднат в пандиза и какво ли още не. Каква е повода?

Един вероятен отговор е, че тези субстанции дават директни пътища към религиозните и трансцедентални прекарвания, които са изиграли значима роля в човешката еволюция. Тази концепция става по-ясна, когато погледнем по какъв начин религиозните хрумвания са взели участие в оформянето на човешката просвета.

Дълго време антрополозите са твърдели, че религиозните хора са по-склонни към подпомагане от нерелигиозните. В дребни групи резултатът от религията е пренебрежим и даже негативен, само че с увеличението на групата, религията играе все по-важна роля за основаване на връзки сред непознати. Има учени, които настояват, че появяването на първите градове-държави преди към 12 хиляди години в Близкия изток е станало допустимо с помощта на вярата в „ Големите богове “, които следят и управляват човешките дейности.

Защо религията прави хората по-кооперативни? От една страна, вярването, че един морално угрижен незабележим активист постоянно ни гледа, ни прави по-малко склонни да нарушаваме разпоредбите за персонална полза. Изследвания сочат, че даже нещо напълно банално като фотография на две очи над касичката, кара хората да заплащат три пъти повече.

От друга страна, религията кара хората да се свързват с действителност, която надвишава личната им персона. Това може да бъде обществената група, към която принадлежат, може да бъде животът след гибелта или даже космосът като цяло. Връзката е значима, тъй като тя прави хората по-склонни да си спомагат даже тогава, когато това не носи непосредствена изгода. Ако имам вяра, че съм едно с моето племе, моята черква или вселената като цяло, е по-лесно да приема, че другите получават облагите от моя труд.

Този втори аспект на религиозното съдействие евентуално е нещото, което изяснява привлекателността на психеделичните опиати. Симулирайки резултатите на религиозния „ оттатъшен свят “, те имитират положения на мозъка, които са изиграли скъпа еволюционна роля в това да създадат допустимо човешкото съдействие – което от своя страна е било основно за оцеляване на типа. Това не значи, че хората са еволюирали да взимат психеделични опиати. Но значи, че използването на психеделични опиати може да се изясни от еволюционна позиция като трик за бързо постигане до трансцендентни положения, до „ отвъдния свят “ на религиозното схващане.

Правните системи не могат да трансформират човешката природа

Ако това пояснение е правилно, какво следва от него? Едното е, че използването на психеделични опиати по принцип не се разграничава от практики като молитвата, медитацията, поста, хоровото пеене и други ритуали, които другите религии употребяват, с цел да реализиран променени положения на съзнанието. Някои ще възразят, че при взимането на опиати липсва духовната дисциплинираност, която е обвързвана с тези ритуали. Това е правилно, само че човек може също да твърди, че в пазаруването на автомобил липсва духовната дисциплинираност на това самичък да направиш мотор с вътрешно горене. При всчики случаи, има голям брой религии, които употребяват психеделични субстанции в ритуалите си.

Вторият аспект е, че психеделичните субстанции могат да изиграят позитивна роля за възстановяване на психологичната вероятност. Вече има обещаващи резултати за резултатите им върху хора, страдащи от меланхолия и неизлечимо заболели. Макар че няма гаранция, че тези резултати ще важат за всички, това дава съображение да се мисли, че най-малко за една част от популацията психеделичните опиати могат да имат скъп резултат.

Забраната на психеделичните субстанции евентуално е контрапродуктивна. Точно както възбраната на половата интензивност не стопира половото предпочитание, възбраната на психеделичните опиати не прави нищо, с цел да промени вродената потребност от трансцедентални прекарвания. Един рационален юридически метод би основал рамка, която разрешава хората да употребяват психеделични опиати при избрани условия, които да минимизират нездравословните резултати. Истината е, че никоя правна система до момента не е трансформирала човешката природа и надали възбраната на психеделичните опиати ще го направи.

Автор: Джеймс Карни, психолог от Университета на Ланкастър

Източник: IFLscience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР