Лесен за приготвяне и с вкус, като приготвен в истински

...
Лесен за приготвяне и с вкус, като приготвен в истински
Коментари Харесай

Лесен китайски ориз

Лесен за подготвяне и с усет, като подготвен в същински китайски ресторант

Необходими Продукти

● ориз басмати - 1 ч.ч.
● фиде - 1/2 ч.ч.
● масло - 50 г
● олио - 2 с.л.
● сол - на усет
● бял пипер - 1 щипка
● черен пипер - по избор, на усет
● пилешки бульон - 1 ч.ч.

Начин на подготвяне

Оризът се измива доста добре и водата се отстранява. В тенджера се нагорещява маслото, дружно с олиото, с цел да може първото да не загори. Към тях се прибавя фидето и се запържва, до момента в който не стартира да става златисто.

Не би трябвало да се запържва прекомерно доста, тъй като термичната му обработка ще продължи. Върху фидето се разстила оризът, по-късно се посолява и овкусява с пипера. Бульонът се загрява, до момента в който заври и се изсипва върху ориза.

Важното тук е, че НЕ би трябвало да се бърка. Слага се похлупак върху тенджерата и се чака до момента в който водата изври. След това се прибавя втора чаша с течност - вода, като тя също би трябвало да е гореща.

Ако оризът не се е сварил след извирането на водата, към него се прибавя трета чаша. Правилото е, че съотношението ориз-вода би трябвало да е 1 към 3, само че всеки вид ориз е самостоятелен.

След като всичката вода се изпари, пърженият ориз се отстранява от котлона и се завива с забрадка, а от горната страна се затваря с капака на тенджерата.

Оставя се по този начин до момента в който поизстине - най-малко 1-2 часа. След като кърпата се махне, оризът към този момент може да се разбърка. Трябва да не е сраснат, а всяко зрънце да е самостоятелно.

Лесният китайски ориз е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР