Leonor Fini (1907 ~ 1996), by John Phillips for LIFE,

...
Leonor Fini (1907 ~ 1996), by John Phillips for LIFE,
Коментари Харесай

Забравената бохемска кралица на артистичния Париж ♥ Леонор ФИНИ

 Leonor Fini (1907 ~ 1996), by John Phillips for LIFE, 1947

Бохемската кралица на Париж, майсторката на сюрреалистичната конспирация, дамата, проповядваща нахално свободните връзки. Леонор Фини е една от най-фотографираните персони на 20-ти век. Днес малко на брой в Париж си спомнят даже името й, въпреки тя да е била некоронованата управница на тогавашния артистичен свят и една от дребното дами, нахлули в доминираното от мъже френско сюрреалистично придвижване.

Родена в Аржентина, Леонор стъпва в града на светлината през 1932 година и бързо влиза в креативните кръгове на Салвадор Дали, Макс Ернст (един от многото й любовници), Пикасо и Анри Картие-Бресон. Харизматичната й личност с лекост подчинява вниманието на всяка артистична сцена, на която се появи – с хубост и обаятелен темперамент. 

Леонор няма никакво артистично обучение и опит, а като дете прекарва месеци наред с превръзка на очите, поради сериозна зараза. Когато превръзката е свалена, тя изпитва мощна нужда да изрази вътрешните си видения, претърпени по време на насилствената слепота. Рисунките й слагат началото на една непредвидена артистична кариера, в която героините й самоуверено смъкват маската на смирението и показват своята чувствена полова природа. Разрушавайки всички обичаи, през 1942 година Леонор показва най-голямата си провокация – първата еротична картина на гол мъж, рисувана в миналото от жена-художник.

Артистичният свят е обуздан и удивен от Фини и нейния непогрешим еротизъм, а галериите отварят необятно порти, с цел да показват картините й паралелно с огромните имена на сюрреализма. Женският „ Дали ” – по този начин стартират да назовават Леонор, въпреки тя да отхвърля да бъде зачислявана към която и да е група, изключително към сюрреалистичното придвижване, учредено от Андре Бретон – мъж, който е убеден, че в изкуството няма място за дами.

Феминистка, изпреварила духа на своето време, Леонор Фини не се свени да акцентира своята самостоятелност и свободен дух. Муза на доста надарени мъже, тя твори още за модата и работи по сценографията за доста спектакли в операта и театъра. Тя е дамата, която основава превъзходния дизайн на парфюма „ Shocking ” на Elsa Schiaparelli, който години по-късно ще се трансформира във ентусиазъм на Жан Пол Готие и неговия парфюмен шедьовър във формата на елегантен женски контур.

Леонор живее в сърцето на всяка артистична парижка вечеринка, привличайки светлините върху себе си с ексцентричните си тоалети и фриволно държание.

Бисексуална и настроена срещу брака, тя споделя: „ Бракът напълно не ми подхожда. Никога не съм живяла с един човек. Откакто навърших 18, постоянно съм предпочитала да пребивавам в някакъв тип общественост – огромна къща с моето ателие, котки и другари, един от които е по-скоро ухажор, а различен – по-скоро другар. Това постоянно се е получавало. ”

До гибелта си през 1996 година, Леонор живее в своя парижки апартамент с двама свои любовници и обичаните си 17 персийски котки, които споделят леглото й и са добре пристигнали на трапезата й.

 Leonor Fini by Dora Maar, 1936

 Leonor Fini, Sergio Gajardo and a stranger in Torre San Lorenzo (Italy), 1952

 Leonor Fini, Paris, 1932, photography by Henri Cartier-Bresson

 Leonor Fini with her set Le Rêve de Leonor, photographed by André Ostier, 1949

 Leonor Fini by Lee Miller, 1939

 Leonor Fini in her studio rue in Paris by Cecil Beaton, 1961

 Federico Fellini and Leonor Fini, ca.1970

 Leonor Fini, 1928

 Dans la tour, 1952

 Femme costumée, 1938

 Leonor Fini, La Leçon de Puberté, 1976

 L'Entre duex, 1967


Le train, 1975


Les Aveugles, 1968


La lecon de botanique, 1974

Източник: buff.ly
Снимки: theredlist.com; заглавна - Leonor Fini in her studio in Paris by Karl Heinz Bast, 1976
Рисунки: Weinstein Gallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР