Леонид Волков, дългогодишен съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей

...
Леонид Волков, дългогодишен съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей
Коментари Харесай

Съмишленик на Навални е нападнат с чук във Вилнюс

Леонид Волков, дълготраен съдружник на починалия съветски опозиционен водач Алексей Навални, е атакуван с чук пред дома си в Литва.

Волков дефинира офанзивата, вследствие на която е със счупена ръка, като " присъщ бандитски привет " от страна на доближените на Путин.

" Но ние ще работим и няма да се откажем ", сподели той във видеоклип, оповестен в Телеграм рано в сряда.

В него той споделя, че нападателите му са го блъснали към 15 пъти по единия крайник, защото " безусловно желаеха да създадат от мен шницел ".

Волков е една от най-изявените опозиционни фигури в Русия и беше непосредствен поддръжник на Навални. До 2023 година той работи като шеф на щаба на починалия водач и като ръководител на неговия Фонд за битка с корупцията.

Нападението идва съвсем месец след неочакваната гибел на Навални в арктически затвор, за която Волков и вдовицата на Навални Юлия упрекнаха непосредствено съветския президент.

Ден преди да бъде нападнат, Волков написа в обществените мрежи, че " Путин умъртви Навални. И доста други преди този момент ".

Часове по-рано пък показа пред самостоятелната съветска медия " Медуза ", че се тормози за сигурността си след гибелта на Навални.

" Основният риск в този момент е, че всички ние ще бъдем убити. Защо, това е нещо напълно явно ", сподели той, представен от изданието.

Говорителят на литовската полиция Рамунас Матонис удостовери пред организация Агенция Франс Прес, че съветският жител е бил атакуван покрай дома си в столицата Вилнюс към 22:00 ч. във вторник.

Към този миг причинителите не са разпознати.

Коментар пристигна и отвъншния министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, който дефинира случилото се като " шокиращо ".

" Новините за нападението над Леонид са шокиращи. Съответните органи работят. Извършителите ще би трябвало да отговорят за закононарушението си ", написа Ландсбергис в X.

Българският проверяващ публицист Христо Грозев също употребява обществената мрежа Х, с цел да прикани " свободните хора да не се опасяват, само че да бъдат деликатни ".

" Започва огромният гнет на един дребен деспот. Активисти, публицисти и просто свободомислещи хора - бъдете деликатни. Не се опасявайте, само че бъдете деликатни. Не улеснявайте безмозъчните бандити ", сподели Грозев.

Большой террор небольшого диктатора начался. Активисты, журналисты и просто свободомыслящие люди - будьте осторожны. Не бойтесь, само че будьте осторожны. Не упрощайте задачу безмозглым бандитам.
— Christo Grozev (@christogrozev)
Наскоро Волков прикани руснаците да излязат всеобщо на митинг в изборния ден преди идните президентски избори на 17 март.

Инцидентът е първото нахлуване против съдружници на Навални, откогато те напуснаха Русия преди повече от три години, отбелязва " The Guardian "

Волков и други основни членове на екипа на най-големия критик на Путин живеят в Литва, откогато през 2021 година съветските управляващи класифицираха групите на Навални като " екстремистки " организации.

Повечето от най-близките му съидейници са в листата на търсените от Москва лица и биха били изправени пред дълготрайни присъди затвор, в случай че влязат на територията на Русия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР