(Leonardo da Vinci - presumed self-portrait) За грешките и провалите

...
(Leonardo da Vinci - presumed self-portrait) За грешките и провалите
Коментари Харесай

Опитът никога не греши ♥ Провалите на Леонардо да Винчи

(Leonardo da Vinci - presumed self-portrait)

За грешките и неуспехите на великия талант

Страстното предпочитание на Леонардо да разбере същността на нещата го води към развиването на проучвателен жанр, който заслужава внимание както заради дълбочината си, по този начин и заради разнообразието от тематики, които визира. Кенет Кларк, който го е нарекъл - „ безспорно най-любопитният човек, който е живял в миналото “, разказва безкомпромисното търсене на Да Винчи по един доста наличен за нас метод: „ За него отговор „ Да “ не съществува “. 

Леонардо осъзнава, че предубежденията и „ книжните предубеждения “ лимитират научното проучване. Той знае, че да се учиш от опита значи също по този начин да се учиш от грешките си. Ето какво написа по този въпрос: „ Опитът в никакъв случай не греши; само твоята преценка бърка, като си дава обещание резултати, които не са резултат от направените опити “.

Макар по принцип да е приет за най-великия талант на всички времена, Леонардо прави доста колосални неточности и претърпява смайващи провали. Сред най-забележителните му неуспехи са: приключилите с драматичен крах опити да фиксира боите на „ Битката при Ангиари “ и „ Тайната вечеря “; пагубните и разорителни инициативи по изместването на коритото на река Арно, финансирани от синьорията на Флоренция; както и летателната машина, която по този начин и не съумява да се вдигне във въздуха. Тук би трябвало да напомним и изключително занимателния неуспех на опита да автоматизира кухнята на Лудовико Сфорца. След като е помолен да извърши ролята на основен готвач за един огромен гуляй, Леонардо основава величествен проект да оформи като статуя всяко ядене, което ще бъде поднесено на поканените повече от двеста посетители. Блюдата са направени като дребни творби на изкуството. Леонардо конструира нова, по-мощна печка, както и комплицирана система от механични поточни линии, които да придвижват съдовете през кухнята. Освен това проектира и конфигурира огромни пръскачки, които да се задействат при положение на пожар. В деня на банкета се обърква безусловно всичко. Обичайният кухненски личен състав на Лудовико не е в положение да извърши изящните фигури, които е измислил Леонардо, заради което маестрото вика на помощ повече от 100 от своите другари художници. В изискванията на пренаселената кухня системата от поточни линии отхвърля да работи, след което избухва пожар. Изглежда, пръскачките сработват препалено добре, защото провокират потоп, който отнася освен цялата храна, само че и огромна част от кухнята!

Въпреки грешките, злополуките, неуспехите и разочарованията Леонардо в никакъв случай не стопира да се учи, да изследва и да опитва. Той показва Херкулесова непримиримост в своя блян към познанието. В дневника си рисува плуг, а в бележката в профил декларира: „ Няма да напусна браздата си “. На друго място отбелязва: „ Препятствията не могат да ме огънат “ и „ Всяко затруднение може да бъде разрушено с неотстъпчивост “.

Мартин Кемп, създател на „ Леонардо да Винчи: Невероятните каузи на Природата и Човека “, разяснява: „ Не може да има никакво подозрение в това кой принцип Леонардо преглежда като предопределящ същинската посока на браздата, която желае да изоре. Този принцип се свежда до това, което той назовава „ опит “.

(A scheme for a canal to bypass the Arno c.1503-4, LEONARDO DA VINCI (VINCI 1452-AMBOISE 1519)

Фрагмент от: „ Как да мислим като Леонардо да Винчи ”, Майкъл Дж. Гелб, изд. Бард
Изображения: A scheme for a canal to bypass the Arno c.1503-4, LEONARDO DA VINCI (VINCI 1452-AMBOISE 1519), rct.uk
*Leonardo da Vinci - presumed self-portrait, en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР