Леона Асланова е основател на първата иновационна агенция в България

...
Леона Асланова е основател на първата иновационна агенция в България
Коментари Харесай

Леона Асланова

Леона Асланова е създател на първата иновационна организация в България Innovation Starter и на иновационния конгрес Innovation Explorer. От 2019 година е изпълнителен шеф на фонда за рискови дялови вложения Innovation Accelerator Bulgaria с капитал от 15,6 млн. евро, с мандат да финансира започващи компании в България през идващите 10 години.

Innovation Accelerator е капиталов фонд за дялов и рисков капитал, финансиран от Фонд управител на финансови принадлежности в България и частен капитал, с мандат да дават достъп до дялово и квазидялово финансиране на български започващи компании. Фондът се концентрира върху основни браншове с висок приоритет в локалната стопанска система и поддръжка за трансформирането им посредством професионално ръководство на нововъведенията в компании с бърз ритъм на развиване.

Мениджърски метод, философия и цели

 

„ Често споделям, че екипът ръководи мен, а не аз него. Научих се да не отсрочвам вземането на тежки решения, да отвръщам стремително в проблематични обстановки и в това време да имам самообладание за реализирането на стратегическите цели. Мисля, че търпението е най-ценният урок, който планът на фонда ми даде, както и способността да се концентрирам напълно върху съответен проблем, до момента в който не бъде решен. Не мисля, че последвам съответна философия в бизнеса, по-скоро етични стандарти и безкомпромисно отношение към качеството на работа. Не се багра от грешките – както от своите, по този начин и от непознатите, само че държа каквото и да вършим, то да е изпълнено по допустимо най-хубавия метод във всеки един подробност. Срещите с младите бизнесмени, техните хрумвания и фантазии ме въодушевяват всеки ден. Няма по какъв начин такава работа да омръзне, тъй като палитрата от хора, бизнес модели и хрумвания, които срещаме, е голяма – пристрастеност, отдаденост, водачество и упоритост. “

 

Въпроси&отговори

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН : Кои са трите качества, без които един управител не може?

– Дисциплина, един приближен човек и едно ентусиазъм за дълъг път.

– Най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли?

– То е и най-сладкото – майчинството и възпитанието на дете.

Александър Димитров : Кое бихте сложили преди всичко – образованието или практиката?

– За мен положителното обучение е извънредно значимо, тъй като практиката се учи, само че без добра теоретична основа тя е посредствена, а върху здрава основа може да се градят нови умения и познания, които да надминат и усъвършенстват постигнатото. Всеки може да натрупа на практика познания и да се научи на дадена работа, само че няма да стигне доста надалеч, в случай че не чете.

Владимир Карамазов : Ако от на следващия ден заживеете в 17. век, с какво бихте се занимавали, по какъв начин бихте живели и това ще ви зарадва ли?

– Аз бих могла да работя всичко – от градинарство до машинен инженер. Никога не съм се отказвала да изучавам, обичам да върша ужасно доста неща и съм уверена, че без работа не мога да седнал съм. Както споделят хората у нас, въпреки посланието да е отрицателно: „ Да би спокойно седяло, не би знамение видяло! “. Именно не би знамение видяло! Аз мирна не мога да заставам, т.е. без да съм ангажирана, само че това носи и награди.

Дарин Маджаров: Кой е най-ценният урок, който сте научили от вашия татко?

– Да бъда обществено и политически ангажирана със средата към мен, тъй като тя касае всички ни.

– Какво разбиране сте имали преди 10 години, което в този момент смятате за неуместно?

– Преди 10 години бях малко по-наивна към желанията на хората. Сега поизтупах наивността и мъчно позволявам нови хора в професионален и персонален проект, имам вяра единствено на потвърдилите се другари и сътрудници.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР