Лекоатлетът Християн Стоянов беше определен за Спортист №1 на Габрово

...
Лекоатлетът Християн Стоянов беше определен за Спортист №1 на Габрово
Коментари Харесай

Християн Стоянов Спортист №1 на Габрово за 2017 година

Лекоатлетът Християн Стоянов беше избран за Спортист №1 на Габрово за 2017 година. Състезателят на АК " Орловец " за четвърти следващ път победи в анкетата на Община Габрово, откакто събра максимален брой от гласовете на лицензираните спортни клубове в града. Призът му беше връчен персонално от кмета на община Габрово Таня Христова и районния управител на Спорт Депо АД Мирослав Борисов на гала в зала Възраждане.

На второ място беше класиран най-хубавият български играч по хард ендуро Теодор Кабакчиев от клуб " Екстрийм Тойота Венци ", а третото беше отредено на международната вицешампионка по скокове на батут при девойките Христина Пенева от КСАБ " Акро-арт ". Останалите позиции в десятката на най-изявените габровски спортисти за 2017 година заеха европейската шампионка и двукратна бронзова медалистка от международното състезание по киокушин при девойките Валерия Лозанова от Семеен кодекс " Надежда ", националният играч и притежател на Купа България по бокс при мъжете Пламен Петков от БК " Чардафон ", третият в генералното класиране на автомобилния шампионат по планинско нанагорнище Стефан Стоев от АСК " АРА Моторспорт ", Мартин Пенчев от КСО " Узана " и КСБ " Узана 2007 " - един от топ състезателите на България по ски насочване и ски тичане, По-голямата от сестрите Пеневи - Мариела, също сребрeн медалист от международното състезание по скокове на батут, националната шампионка на висок скок в зала Ива Димова от ЛК " Тот спортист ", златната медалистка от националния шампионат по крос кънтри при девойките до 16 години Ния Вичева от АК " Орловец 93, бронзовата медалистка от европейското състезание по хандбал при девойките до 17 години Мадлен Тодорова от ХК Бъки.

В категорията Треньор на годината бяха номинирани 10 експерти и след оспорвано гласоподаване оценката завоюва Драгомир Тотев от Боксов клуб " Чардафон ", който през 2017-а съумя да вкара двама свои ученици в националните гарнитури на България. Наградата за Отбор на годината отиде при мъжкия отбор на ХК Чардафон завоювал исторически бронзови медали още при дебюта си в А РХГ.

Топ спортистът на Габрово за 2017-а Християн Стоянов завоюва бронзов орден от Световното състезание за хора с физически увреждания в Лондон, след едно ужасно тичане на олимпийския парк " Кралица Елизабет ", в което водеше съвсем до края, а на финала нищожните шест десети го разделиха от международната купа. След това завоюва с лекост злато от международното състезание за младежи до 22 години с физически увреждания в Швейцария. По-рано през сезона записа победа при мъжете и на интернационален шампионат в Дубай в бягането на 400 метра. Това са резултатите му в стартовете при хората с увреждания. А другояче стана бронзов медалист на 5000 метра от Балканските игри за юноши до 20 години в Питещи, народен първенец на 1500 и 3000 метра в зала при младежите до 20 години, първенец на 5000 метра и вицешампион на 1500 метра навън, вицешампион и от държавното състезание по планинско тичане на 6000 метра.

Подгласникът на спечелилия – Теодор Кабакчиев, е към този момент одобреното лице на България в международните хард ендуро съревнования. Само преди броени дни стартира второто си присъединяване в международния шампионат по Супер ендуро в зала и зае 11-о място в първия кръг, извършен в Полша. Предстоят му стартове в Германия, Испания и Швеция. Миналата година той направи своя дебют в шампионата на интернационалната федерация по мотоциклетизъм и досега е единственият български играч стартирал в международните серии. През годината взе участие в няколко супер влиятелни международни съревнования, един до друг с най-хубавите водачи на планетата. Стана първият българин минал през финалната арка на Ерзбергродео в Австрия – най-трудното съревнование по хард ендуро на планетата, като зае 27-о място от общо над 2000 участници. Завърши на 12-о и 15-о място в още две от конкуренциите, които събират каймака на хард ендурото - Red Bull Sea to Sky в Турция и Red Bull Romaniacs в Румъния, записа и пето място в кръг от Европейския шампионат. Като подготовка за Световните серии по Супер ендуро взе участие и завоюва съревнование проведено от Турската мотоциклетна федерация в 22 хилядната Синан Ердем дом в Истанбул. У нас завоюва без напрежение четвъртата си национална купа с победи в Кърнаре, Елин Пелин, Габрово, Кърджали, Скобелево и Банско. Спечели и Шестдневното интернационално съревнование - Six Days Crazy Job.

Заелата трето място в анкетата Христина Пенева стана международен вицешампион по скокове на батут в дисциплината синхрон дружно със своята сестра Мариела при девойките на възраст от 17 до 23 години. Спечелиха първо място при дамите и на интернационалния шампионат " Открити славянски игри " в Беларус. Индивидуално Христина завоюва място при дамите на интернационален шампионат във Валядолид, Испания и шампионската купа на страната.

Извън десятката на най-хубавите габровски спортисти за 2017 година, с почетни грамоти от кмета Таня Христова бяха отличени няколко млади спортни гении, поради значимите си триумфи. Това са четвъртата в България при девойките до 10 години Цветелина Стоянова от тенис клуб Габрово, източноевропейският първенец по мотокрос в клас МХ65 Виктор Бориславов, който се състезава за " Мотоспорт Варна ", и новите очаквания на габровската школа по джудо – Атанас Рачев, Виктор Рачев, Николай Рачев и Антони Илиев. Отбелязан бе и 90-годишният празник на доайена на габровския авто спорт Николай Казаков.

За положителното въодушевление в залата се погрижи младата рок тайфа от Бургас, студенти в Музикалната академия в София: Жеко Жеков – електрическа китара и вокали, Ивайло Нинчев – акустична китара и вокали, Симеон Минчев – бас китара и Адриан Николов – барабани.

Талантливи деца с треньор по Канго джъмпс Мая Николова пък демонстрираха по какъв начин може да се спортува интензивно и съвременно в името на здравето, физическата интензивност и заниманието.

Светозар Гатев, sport-gabrovo.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР