Лекарство за диабетици изчезна от аптечната мрежа, алармират фармацевти. Причината

...
Лекарство за диабетици изчезна от аптечната мрежа, алармират фармацевти. Причината
Коментари Харесай

Лекарство за диабетици изчезна от аптеките, позлват го за отслабване преди лятото

Лекарство за диабетици изчезна от аптечната мрежа, сигнализират фармацевти. Причината е,ч е медикаментът всеобщо се употребява за намаляване. В пловдивските аптеки препаратът " Оземпик ", предопределен за пациенти с диабет вид 2, е привършен.

Страдащи от Диабет споделиха пред TrafficNews, че лекарството е животоподдържащо в тяхното лекуване и неналичието му на пазара ги тормози.

От Здравното министерство показват, че на 8 юли при тях също е постъпил сигнал за липса на лекарствения артикул, за което е изискана информация от компанията вносител. От показаните информации за импортирани в България количества е видно, че същите са доставяли в страната от 30 до 80% повече от всекидневно доставяните. Фармацевти също признават за неналичието му:

" Положението е доста обезпокоително. От няколко месеца има огромен недостиг ", удостовери шефката на Регионалната гилдия на фармацевтите в града Димитрия Стайкова пред 24часа. По думите ѝ лекарството липсва в София, Варна и други огромни градове. Няма го и в складовете.

Според Стайкова доставките се извънредно дребни и страдащите от захарна болест доста мъчно се доставят. Телефоните в Българския фармацевтичен съюз през последния месец прегрели от позвънявания на разтревожени пациенти.

В Пловдив страдащите от захарна болест са към 30 000. От тях над 10 000 са с диабет вид 2, за които това лекарство е извънредно значимо. Те са принудени да търсят заместители, които обаче не били толкоз ефикасни.

Друг проблем за диабетно болните е, че поради дефицита на лекарството изтичат едномесечните протоколи, които те показват пред Здравната каса, с цел да покрие разноските им за него. Една опаковка " Оземпик " върви 180-190 лв. и стига за месец. Поставя се веднъж седмично инжекционно на болния.

Препаратът съдържа дейното вещество семаглутид, което възстановява равнището на кръвната захар в организма и оказва помощ за попречване на сърдечно заболяване. Но " Оземпик " има удобно вторично деяние, като редуцира телесното тегло.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР