Лекарствените продукти за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти

...
Лекарствените продукти за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти
Коментари Харесай

Лекарствата за диабет и антибиотиците ще се изписват само с е-рецепта от 16 октомври

Лекарствените артикули за лекуване на диабет и антибактериалните лекарствени артикули за систематична приложимост, ще се изписват единствено с електронна рецепта, оповестиха от здравното министерство.

Новите правила влизат в действие от 16 октомври и се вкарват с изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, които са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

Всяка електронна рецепта ще съдържа дата на отпускане; име, възраст и адрес на пациента; име и УИН на лекаря, име и УИН на фармацевта, отпуснатите лекарствени артикули по комерсиално название и количество, както и два Национални референтни номера, които ще се генерират при определяне и при разпределяне на съответния лекарствен артикул.

Отпускането на тези две групи лекарства единствено с е-рецепта, ще подсигурява бистрота върху целия развой по определяне и разпределяне на тези лекарствени артикули, както и надзор върху честата и неправилна приложимост без лекарско наставление.

За реализиране на фактическо определяне на електронна рецепта, медицинският експерт е належащо да разполага с компютър, интернет връзка и профилиран медицински програмен продукт, като такива са условията при работа и с Националната здравноосигурителна каса.

С цел отбягване на усложнения и облекчение на медицинските експерти, Информационно обслужване създаде и внедри гратис и налично мобилно приложение, функциониращо на всички типове мобилни телефони, основани на двете съществени платформи, употребявани при мобилните устройства. Разработеното мобилно приложение eRx е със профилирано предопределение за издаване на електронни предписания в обстановки, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински програмен продукт.

Благодарение на него, при домашни визити или други незабавни обстановки, отвън лекарския кабинет може да бъде издадена електронна рецепта, отговаряща на положителните медицински практики, използваните закони и условията на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Приложението може да бъде конфигурирано гратис на всички мобилни устройства, които лекарят употребява, а за облекчение посредством самото приложение може да се реализира елементарно шерване на номера на издадената рецепта с пациента, която в следствие да бъде изпълнена в аптеката.

Напомняме, че НЗИС поддържа „ офлайн “ режим на работа, в който при липса на интернет събитията се резервират и изпращат още веднъж при възобновяване на свързаността. Също по този начин е построен контактен център с непрестанно работно време, седем дни в седмицата, който може да се запитва при усложнения и компликации с действието на НЗИС.

Всеки дееспособен доктор или доктор по дентална медицина член на съответната съсловна организация, който е вписан в регистъра на районната гилдия, на територията на която се открива на работа според член 4 от Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, може да предписва електронно лекарствени артикули на профилиран медицински програмен продукт или на мобилното приложение eRx.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР