Лекарствените продукти са обединени в 52 групи, като част тях

...
Лекарствените продукти са обединени в 52 групи, като част тях
Коментари Харесай

Над 600 000 пациенти ще плащат по-малко за лекарства за сърдечно-съдови заболявания

Лекарствените артикули са обединени в 52 групи, като част тях НЗОК изцяло ще покрива
Над 600 хиляди пациенти ще получават медикаменти за сърдечно съдови болести с понижено доплащане, оповестиха от Националната здравноосигурителна каса.

НЗОК приема да се вкара през 2024 година повишение равнището на възнаграждение на лист от лекарствени артикули за домашно лекуване, обединени в 52 групи/международни непатентни наименования/, предопределени за лекуване на хронични сърдечно-съдови болести.

Предложението за понижаване на доплащането за тези лекарства е подкрепено от министерствата на опазването на здравето и финансите.

Така повече от 600 хиляди хронично заболели пациенти със сърдечно-съдови болести ще получават от аптеките предписаните от персоналните си лекари медикаменти от тези групи изцяло гратис или с понижено доплащане. Това би трябвало да влезе в действие от 1 април. Необходимо е обаче решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране, с цел да бъдат написани измененията в Позитивния лекарствен лист.

Решението за включване на лекарствените артикули за хронични сърдечно съдови болести е в осъществяване на дълготрайната тактика на НЗОК за цялостно реимбурсиране на лекарствените артикули за обществено значими хронични болести и за разширение на групата медикаменти, за които пациентите не доплащат или доплащат ниска стойност, разясняват от касата.

С въвеждане на по-високото равнище на възнаграждение на лекарствените артикули за описаните групи лекарствени артикули за пациентите се чака сериозен положителен обществен резултат, уголемен достъп до терапия на сърдечно съдовите болести и понижаване на случаите за отвод от терапия по финансови аргументи.

С тези лекарствени артикули се реализира базова терапия за сърдечно съдовите болести, които са водеща причина за смъртност в България.

В дълготраен проект това би довело до позитивен резултат за здравето на пациентите, поради възстановяване на изискванията за придържане към назначената им терапия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР