Лекарствата за отслабване като Wegovy, Ozempic могат да повишат риска от усложнения при анестезия, казват лекарите

...
Пациентите, които приемат хитови лекарства като Wegovy или Ozempic за
Коментари Харесай

Пациентите, които приемат хитови лекарства като Wegovy или Ozempic за отслабване, може да се сблъскат с животозастрашаващи усложнения, ако се нуждаят от операция или други процедури, които изискват празни стомаси за анестезия. Насоките от това лято за спиране на лекарството за до една седмица също може да не стигнат достатъчно далеч.

Някои анестезиолози в САЩ и Канада казват, че са видели нарастващ брой пациенти на лекарствата за отслабване, които вдишвали храна и течност в белите си дробове, докато са упоени, защото стомасите им все още са били пълни – дори след като са следвали стандартните инструкции да спрат да ядат шест до осем часа предварително.

Лекарствата могат да забавят храносмилането толкова много, че да поставят пациентите при повишен риск от проблема, наречен белодробна аспирация, който може да причини опасно увреждане на белите дробове, инфекции и дори смърт, каза д-р Йон Хобай, анестезиолог в Масачузетската обща болница в Бостън.

Страничните ефекти на Ozempic могат да доведат до хоспитализация, и лекарите предупреждават, че дългосрочните въздействия остават неизвестни

През юни Американското дружество на анестезиолозите издаде ръководство, съветващо пациентите да пропуснат ежедневните лекарства за отслабване в деня на операцията и да въздържат седмичните инжекции за една седмица преди всякакви седативни процедури . Д-р Майкъл Шампо, президент на групата, каза, че действието се основава на анекдотични съобщения за проблеми - включително аспирация - от цялата страна.

Не е ясно колко пациенти, приемащи лекарствата против затлъстяване, могат да бъдат засегнати по въпроса. Но тъй като последствията могат да бъдат толкова ужасни, Хобай и група колеги решиха да говорят. Писайки в Canadian Journal of Anesthesia, те призоваха лекарството да бъде спряно за още по-дълго време - около три седмици преди седация.

Това обяснява колко дълго семаглутид, активното лекарство в Wegovy, остава в тялото , каза д-р Филип Джоунс, анестезиолог от Mayo Clinic, който е и заместник-главен редактор на списанието.

„Когато 90% от него изчезнат, което е след три седмици, се надяваме, че всичко трябва да си отиде обратно към нормалното“, каза Джоунс.

Шампо и Джоунс признаха, че няма достатъчно доказателства, за да се каже със сигурност колко дълго трябва да се държи семаглутид, за да бъде анестезията безопасна. Много пациенти няма да посетят доставчици достатъчно рано, за да спрат лекарството три седмици преди процедурите, отбеляза Шампо.

Аспирацията възниква при една от всеки 2000 до 3000 операции, които изискват седация, и почти половината от пациентите, които аспират по време на операция, развият свързано белодробно увреждане. Но докладите за случаи показват, че скорошни пациенти на семаглутид са имали проблеми дори когато са спрели да приемат храна до 20 часа преди процедурите си.

„Нищо не казва, че ако гладувате два пъти по-дълго, всичко ще бъде наред“, Шампо каза.

Сред няколкото доклада, описващи потенциално сериозни проблеми, беше един от пациентите на Hobai, 42-годишен мъж от Бостън, който наскоро започна да приема Wegovy, трябваше да бъде интубиран и претърпя дихателна недостатъчност, която го постави в интензивни грижи. Той аспирира храна, която остава в стомаха му, въпреки гладуването в продължение на 18 часа.

В Чапъл Хил, Северна Каролина, 31-годишна жена на ниска доза Ozempic е гладувала 10 часа преди рутина ендоскопия преди бариатричната хирургия миналата есен. Процедурата трябваше да бъде спряна, тъй като в стомаха й остана твърда храна и тя беше изложена на висок риск от аспирация, се казва в доклада.

Оттогава лекарите са виждали десетки подобни случаи като използване на средство за отслабване лекарствата са нараснали, каза д-р Елиза Лунд, анестезиолог от Университета на Северна Каролина в Медицинския факултет на Чапъл Хил. „Той се е увеличил експоненциално“, каза тя.

Ozempic, производителите на Mounjaro са съдени за твърдения за странични ефекти на „стомашна парализа“

Hobai завършва ретроспективно проучване на почти 200 пациенти, приемащи семаглутид. Въпреки че ще бъде публикувано по-късно тази година, досегашната работа изглежда потвърждава малко проучване от Бразилия, каза той. В това проучване около една четвърт от пациентите, приемащи семаглутид, са имали остатъчна храна в стомаха си по време на процедури, изискващи седация - дори след спиране на лекарството за 10 дни.

Американското дружество на анестезиолозите съветва лекарите, които се съмняват, да лекувайте пациентите, които не са направили пауза на лекарството, сякаш имат пълни стомаси, което може да означава използване на различни видове протоколи за седация или забавяне на процедурите, ако е възможно. Джоунс добави, че спешно са необходими изследвания за актуализиране на указанията за лекари и пациенти.

Novo Nordisk, която произвежда Ozempic, Wegovy и подобни лекарства, каза, че клиничните изпитвания на фирмата и данните за безопасност след пускане на пазара не показват, че лекарства са довели до аспирация. Но производителят на лекарства отбеляза, че е известно, че лекарствата причиняват забавено изпразване на стомаха и че етикетите предупреждават за възможни стомашно-чревни странични ефекти.

Спирането на лекарствата за три седмици също може да причини проблеми. Пациентите с диабет ще се нуждаят от друг начин за контролиране на кръвната си захар, а тези, които искат да отслабнат, могат да възвърнат малко, каза Хобай. и ползи.

„Ако приемате това лекарство и се нуждаете от операция, ще трябва да вземете някои допълнителни предпазни мерки“, каза той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР