Лекарствата за диабет, използвани за отслабване, се предписват с рецепта

...
Лекарствата за диабет, използвани за отслабване, се предписват с рецепта
Коментари Харесай

Николай Костов: Над 4 пъти е нараснало предписването на „Оземпик“

Лекарствата за диабет, употребявани за намаляване, се предписват с рецепта по лекарско наставление, а 60% от цялото ползване е по Здравна каса. Това сподели пред NOVA NEWS ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

По думите му проблемите, свързани с тези лекарства, са няколко. „ Огромният растеж на изписване на „ Оземпик “ – 4 пъти повече, в сравнение с миналата година, което пък води до проблем с доставките. Обещаха, че ще дойдат януари, само че не пристигнаха, в този момент се чакат на 15 февруари. Недостигът продължава, освен това освен за този медикамент, има цялостен лист медикаменти “, сподели Костов.

Диетологът проф. Донка Байкова пък разяснява, че става дума за нов клас медикаменти. „ Те са добър индустриален клас. Достатъчно ефикасни са за преодоляване на инсулиновата устойчивост и са търсени затова. Активната му субстанция – семаглутидът, потиска апетита на централно мозъчно равнище, засилва потреблението на глюкагон за снабдяване на въглехидрати и понижава нуждата от инсулинова секреция, щади панкреаса. Увеличава енергоразхода и води до намаляване, тъй като се приема по-малко храна. Има опасности. Първият орган, който реагира, е храносмилателната система. Често има гадене, повръщане, болежка в региона на панкреаса, даже се стига до панкреатити. Кето метаболизмът се задейства, това минава през бъбреците. Така черен дроб, панкреас, бъбреци и храносмилателна система се засягат. Кръвосъсирването също страда “, сподели тя.

Проф. Байкова акцентира, че към този момент има съответно лекарство за намаляване на тази бази.

„ Има две групи лекарства, които са особено за намаляване, и е напълно естествено да се употребяват. „ Оземпик “ обаче не е с такава приложимост оф-лейбъл. То е биологично лекарство и не може автоматизирано да се замести. Това е извънредно сполучливо лекарство и доста добре използвано при диабетици. Това слага очевидно в извънредно затруднено състояние производителя “, добави и Николай Костов.

Според Асоциацията за паралелна търговия с медикаменти казусът е наднационален и се дължи както на свръхпотреблението, по този начин и на индустриални фактори. Към това се прибавя и използването на медикамента не по главното му предопределение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР