Лекарства с протоколи получават тежко болни пациенти от рак, диабет,

...
Лекарства с протоколи получават тежко болни пациенти от рак, диабет,
Коментари Харесай

Националната пациентска организация настоява за улеснен достъп до терапия за хронично болните пациенти

Лекарства с протоколи получават тежко заболели пациенти от рак, диабет, с епилепсия, ревматоиден артрит, астма, болест на Паркинсон, хепатит и други, чиито сбор е 183 хиляди. Всички те са в рисковите групи при заразяване с ковид.

Въпреки удължаването на валидността на протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели пациенти в границите на изключителната епидемиологична конюнктура, остава дълготрайно забранен въпросът за бюрократичния път, през който минават пациентите, с цел да получат своята терапия. Практиката постанова пациентите да преминат през разнообразни стъпки, измежду които физически обзор при експертна лекарска комисия, нормално ситуирана единствено в столицата и няколко огромни града. Комисията утвърждава препоръчаните от лекуващия доктор на пациента лекарствени артикули за лекуване на съответното заболяване, като издава протокол за избран интервал от време. Това се случва откакто пациентът е подготвил и показал изискуемите проучвания и дава отговор на нужните Изисквания на НЗОК за лекуване на надлежно заболяване.

По този метод се постанова пациентите да пътуват, да чакат в лечебните заведения за утвърждение от комисиите, което с изключение на, че изисква пари и време, в обстановка на пандемия е и много рисковано. В допълнение, доста от лекарите в комисиите също са изложени на по-висок риск от възпаление. Така цялата логистика опонира на смисъла от всевъзможни ограничения против Covid-19. В същото време, Националната пациентска организация е алармирана за случаи на пациенти, които отхвърлят терапия, тъй като не желаят да се подлагат на спомагателния здравен риск, който носи утвърждението им за приемане на протокол. Освен това, при актуалната обстановка на служебно удължени протоколи лекарите не получават никакви средства за осъществената активност за тези техни пациенти по линия на здравната каса.

Националната пациентска организация, смята, че би трябвало да се откри метод да се улесни пътят на пациента до лекуване, без да пътува из цялата страна, както и лекарите в експертните комисии да получават почтено възнаграждение за експертизата си. Covid-19 единствено обостри казуса с достъпа до терапия, само че и без пандемия, у нас се чака с месеци за приемане на протокол и пациентите са принудени да минават през редица административни бариери, нямащи отношение към възстановяване на положението им. Това се случва само в България от страните в Европейски Съюз.

Този проблем може и следва да бъде решен чрез въвеждане на електронни протоколи, незабавното им осъществяване след издаване от експерт или комисия и регламентиране на опцията за достъп до задочен, отдалечен обзор в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура и по преценка на лекаря, осъществяван от профилирана комисия или от експерт по профила на болестта при:

в началото кандидатстване за лечение;

при кандидатстване за продължение на лечението;

при промяна на лечението (или смяна на дозовия режим);

Документите и проучванията на пациента могат да бъдат тествани онлайн от Комисията. Същевременно главната грижа за лекуването и следенето на пациента да имат лекарите по места, както на процедура си е и сега.

Въвеждането на електронни протоколи към момента не е реалност и макар многочислените обещания на управляващите протоколите към момента се издават на хартия и се носят в РЗОК за валидация. Предварителният надзор от НЗОК върху издадените от профилирана комисия или от експерт по профила на болестта забавят доста лекуването.

Исканията на Националната пациентска организация са разказани в подписка, която може да бъде подкрепена на адрес:
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР