Лекарският съюз настоява за оставките на управителя на НЗОК проф.

...
Лекарският съюз настоява за оставките на управителя на НЗОК проф.
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Отново ще сезираме всички компетентни институции за действията на НЗОК

Лекарският съюз упорства за оставките на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев и на ръководителя на Надзорния съвет доктор Александър Златанов поради следващия опит за заобикаляне на подзаконовите нормативни актове, какъвто е Националният рамков контракт. Това сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров пред Българска национална телевизия във връзка вчерашните решения на Управителния съвет на съсловната организация.

„ Договарянето не е единствено сключване на един рамков контракт, а целогодишен развой, в който има написани стадии, в които ние би трябвало да се срещаме. Никой не дава право на НЗОК да взимат едно решение и да ни го изпращат в четири екземпляра за автограф. Трябваше да се забележим и да обсъдим дали аргументите за предлагането им в действителност са такива “, сподели още той.

По думите на доктор Маджаров в този момент не се намираме във времената преди 20-30 години, когато един или двама души „ определяха на кой окръг да изпратят инсталация или на кой да купят медикаменти “. „ Ние сме в обстановка, когато има партньорски диалози сред НЗОК и БЛС, като поръчител на останалата част от обществото. Никой не го е отменил, само че действително има елегантно заобикаляне на законовите разпореждания “, сподели той и акцентира, че това е повода за излизането на БЛС от преговорния развой.

Сред аргументите за напрежението сред двете страни е и неналичието на връзка. „ В НРД е записано, че към 30 септември наложително би трябвало да се забележим, тъй като в случай че се предвижда остатък, би трябвало да вземем взаимно решение по какъв начин да бъдат разпределени средствата. Ние сме почнали от края на август да пишем писма, да насочваме писмени предложения, да молим да се забележим. До момента имаме една единствена среща в кабинета на министъра по негова самодейност и там участваха единствено няколко индивида от Надзорния съвет “, посочи доктор Маджаров.

Той беше безапелационен, че пари има, само че НЗОК не желае да ги употребява по предназначението им, написано в бюджета за 2022 година „ Парите ги има, само че с пари от тази година желаят да заплащат за идната. Ние сме в неповторимата обстановка в този бранш да има пари и даже надсъбрани средства. Средствата, които ще се спестят от тази година и ще се трансферират към последваща са над 200 млн. лева Ще сезираме всички способени институции още веднъж, както го направихме и предходната година “, безапелационен беше ръководителят на БЛС.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР