Лекарите от МБАЛ Света Анна във Варна се пребориха за

...
Лекарите от МБАЛ Света Анна във Варна се пребориха за
Коментари Харесай

Млада родилка е спасена! Десетки българи дариха кръв за Стела

Лекарите от МБАЛ " Света Анна " във Варна се пребориха за живота на младата родилка Стела Георгиева от Търговище, за която десетки положителни българи подариха кръв, съобщават от лечебното заведение. Припомняме, над 60 души се отзоваха единствено за ден на апела на доктор от Търговище и подариха кръв за Стела в Кръвния център във Варна, откакто дамата отключи смъртоносния ДИК-синдром. Той е относително рядко срещан, само че е смъртоносно затруднение при раждане, при което става невероятно съсирването на кръвта. 

След повече от 20 денонощия борба за живота на младата жена, реаниматорите от варненската болница към този момент приготвят родилката за изписване.

Стела бе призната в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лекуване на 25 септември в извънредно тежко положение. Тя отключи ДИК-синдром след Цезарово сечение, осъществено по неотложност в болничното заведение в Търговище. Няколко дни по-рано бременната в 34-а гестационна седмица жена, при която всичко до този миг протича безпрепятствено, е призната с доста високо кръвно в болничното заведение в Търговище. За няколко дни медиците овладяват положението, смъкват кръвното и Стела напуща лечебното заведение. Още същата вечер обаче се връща, тъй като още веднъж е с високо кръвно, само че този път е и с болки и нарушено зрение.

Ехографският обзор регистрира отчасти отлепяне на плацентата, което постанова незабавно Цезарово сечение. Секциото минава сполучливо, бебето е родено крепко, само че мъничко, заради преждевременното раждане. След затварянето на оперативното поле обаче медиците откриват кървене. Отварят още веднъж. Правят спомагателна намеса, само че още веднъж стартира масирано кървене.

" Колегите в Търговище са реагирали съответно и професионално. Направен е и консулт с офталмолог. Приложени са най-модерните и приети в практиката лекарства за преодоляване на кървенето, само че пациентката е развила ДИК-синдром, едно извънредно тежко, животозастращаващо затруднение ", разяснява пред Dir.bg началникът на ОАИЛ в МБАЛ " Света Анна " доктор Валентин Власаков.

В качеството си на народен съветник по анестезиология и реанимация той е извикан в Търговище. Д-р Власаков взема решение за превеждането на родилката във варненската незабавна болница. В колата за спешна помощ, сред Търговище и Варна, Стела прави екламптичен спазъм, който е овладян от анестезиолога, който я съпровожда.

" В нашата реанимация младата жена постъпи в доста тежко положение – с продължаващо кървене. Веднага я интубирахме и поехме на апаратна вентилация и продължихме с напъните да овладеем обстановката. Благодарение на мощната вълна от кръводарители, Центърът по трансфузионна хематология успяваше да ни обезпечава предпочитано нужните количества тромбоцити, прясна кръв и плазма. Положението се усложни с появяването на бъбречна непълнота, което наложи да стартираме с сътрудниците от Клиниката по Хемодиализа незабавна хемодиализа, която провеждахме всекидневно ", добави шефът на реанимацията на МБАЛ " Света Анна ".

Всеки ден положението на младата родилка е следено от акушер-гинеколог от Родилно поделение. В хода на лекуването са привлечени и други експерти - невролог, кардиолог, рентгенолог, рехабилитатор.

Под грижата на лекарите медицинските сестри и санитарите, след към седмица Стела може да диша сама, а след две е прекъсната бъбречно-заместващата терапия а в следствие лечението е поето от експертите в Родилно Отделение.

Така към месец след спешната обстановка младата жена към този момент е на крайници и чака с неспокойствие срещата с рожбата си. Навръх Деня на Свети Иван Рилски Чудотворец – покровителят на медиците, лекарите в МБАЛ „ Света Анна – Варна “ се сплотиха към мнението, че Стела към този момент е подготвена да бъде изписана и да се посвети на майчинството.

МБАЛ „ Света Анна – Варна “ на практика действа като лечебното заведение, което поема всички най-тежки случаи в Източна България. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР