Лекари съветват да не подценяваме отложените във времето последици от

...
Лекари съветват да не подценяваме отложените във времето последици от
Коментари Харесай

Лекари: Не подценявайте постковидния синдром! Как да го разпознаем?

 Лекари поучават да не подценяваме отсрочените във времето последствия от преболедуването на Ковид-19. 

" След 20-ия ден, когато прекарваме, избрана група хора има постковиден синдром. Той е израз на нещата, които се случват във всички наши органи и системи, богати на А рецептор, който е входната врата на вируса. Ковид-19 визира в забележителна степен имунологичната система, а въпреки това визира и коагулационната система с наклонност за свръхсъсирваемост и задръстване на дребните съдове, което води до дисфункция ", обясни в " България заран " доцент доктор Кирил Карамфилов - шеф на отделението по инвазивна кардиология в " Александровска болница ".

По думите му, няколко разнообразни студии в разнообразни страни демонстрират какъв % от популацията страда от постковиден синдром. Най-засегнати са сърцето, мозъкът и белите дробове, по-малко наранени са червата, бъбреците и кожата. 

Доц. доктор Карамфилов акцентира, че най-основният синдром е утежняване на функционалния потенциал - нарушение на нормалния двигателен режим на пациента. Чувстваме отмалялост, зной, болки в разнообразни елементи на тялото, наранени са ставите и мускулите. 

" При сърцето има доста сложен механизъм на засягане. От една страна активацията на имунната система работи по този начин, че имунните кафези работят по отношение на сърцето и постоянно вършат миокардии. Нередки са и перикардитите - възпалението визира и околосърдечната торбичка ", обясни експертът пред . 

Постковидната отмалялост се предшества от тежко преболедуване, защото болшинството от пациентите с посковиден синдром са тежко преболедували вируса. Като степен тя е значило по-голяма от нормалната пролетна или постстресова отмалялост, стана ясно още от думите му.

" След 20-ия ден посковидният синдром се разделя на ранен и късен, който към този момент се характеризира с хронични тежки промени. Късният постковиден синдром е обвързван с нарушение на съществени процеси ", посочи доцент доктор Карамфилов. 

Той поучава да посетим експерт, с цел да има опция за ранно разкриване на бъдещи по-сериозни затруднения.

" Повечето от пациентите сами търсят помощ и ние бяхме първата болница, която откри постковидна стратегия. За няколко дни часовете за месеци напред бяха запълнени. Много експерти са въвлечени в комплексното лекуване на тези пациенти ", сподели още лекарят.

Най-основните проучвания, които би трябвало да включим след преболедуване: да забележим положението на системата, която дава отговор за съсирването; цялостна кръвна картина; проучване на Д-димер и тропонин. 

Доц. доктор Карамфилов акцентира, че ползата от имунизациите е доста по-голяма, тъй като болшинството от ваксинираните няма да прекарват Ковид-19 или ще го прекарват леко. Много по-редки са случаите, в които може да се стигне до миокардит след имунизиране.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР