Лекари от университетската болница Дюк, САЩ, трансплантираха сърце и тимус

...
Лекари от университетската болница Дюк, САЩ, трансплантираха сърце и тимус
Коментари Харесай

За първи път в света: трансплантираха сърце и тимус на бебе |

Лекари от университетската болница Дюк, Съединени американски щати, трансплантираха сърце и тимус на бебе от еднакъв донор. Операцията е първа по рода си в света и може да промени бъдещето на трансплантациите, заяви BBC.

Тимусната жлеза подкрепя развиването на Т-клетките, които се борят с непознатите " сътрудници " в организма. Тя " учи " тези имунни клетки кои са нейни и кои непознати и могат да бъдат атакувани.

Присаждането на култивирана тимусна тъкан на бебето Истън от донора, чието сърце е получило, би трябвало да помогне на тялото му да одобри новия орган, считат лекарите.

Историята на Истън

Истън е роден с повредено сърце и с компрометирана имунна система. Той прекарва първите си седем месеца в болница - част от тях на животоподдържащи системи. Претърпява голям брой сърдечни интервенции и лекуване на повтарящи се инфекции, с които тялото му не е в положение да се пребори единствено.

Майка му, Кейтлин Синамън, си спомня: „ Някои от интервенциите помогнаха, само че знаехме, че са единствено подготовка за трансплантацията. “

Лекуващите лекари се обръщат към медицинския регулаторен орган, FDA, за осъществяване на пробен вид трансплантация, която не е правена в сходна композиция.

Тъй като Истън се нуждае от ново сърце и нова тимусна жлеза, FDA дава утвърждение за процедурите, които стартират през август 2021 година, когато момченцето е на шест месеца.

„ Работата, която свършихме в лабораторията, се основаваше на потреблението на тимуса дружно с трансплантацията на сърце, с цел да се развие приемливост – задачата беше да се " пренастрои " имунната система по тази причина тимусът и сърцето бяха от еднакъв донор ", споделя доктор Турек, един от лекуващите лекари на детето и добавя - " Мислехме, че това е опция за Истън. Ако тази композиция проработи, ще може да се ползва при всички останали органни трансплантации. "

Подготовката за сходна намеса изисква доста повече проучвания, в това число и да се ревизира дали е удачно да се размени тимусът при хора, при които тази жлеза към този момент действа пълноценно.

Медицинският екип възнамерява да премахне потреблението на имуносупресори от следтрансплантационното лекуване на Истън, с цел да види дали жлезата действа пълноценно и подкрепя " припознаването " на присаденото сърце като свое.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР