Лекари от УМБАЛ Бургас в партньорство с Изпълнителната агенция по

...
Лекари от УМБАЛ Бургас в партньорство с Изпълнителната агенция по
Коментари Харесай

Лекари от Бургас разясняват: 1 донор може да спаси 8 човешки живота

Лекари от УМБАЛ Бургас в партньорство с Изпълнителната организация по трансплантация отбелязва Европейската седмица на донорството с осведомителна акция измежду възпитаници.

Лекари от Отделението по анестезиология и интензивно лекуване (Реанимация) беседват с близо 90 деца от 12-ти клас на гимназията "Георги Стойков Раковски ", а учениците са впечатлени от обстоятелството, че 1 донор може да избави 8 човешки живота.

"1101 души в България са в националния указател на чакащи за органна трансплантация. Списъкът е дълъг и не всеки съумява да дочака своя втори късмет. Всяка година 200 души губят борбата с времето, а 200 други ги заместват в листата на чакащите. Затова тематиката за донорството е значима и би трябвало да се разисква в фамилията ", разяснява доктор Милена Минева.

"Важно е да се знае, че разликата сред кома и мозъчна гибел е голяма. В света няма случай, при който пациент в мозъчна гибел да е възстановил съзнанието си. След като човек изпадне в това необратимо положение, неговите органи не престават да действат още известно време, а пред околните му има два пътя - да оказват помощ на други заболели да живеят или да погребат близкия си, дружно с вярата на още няколко фамилии ", добавя доктор Даниела Люцканова.

Тази година акцията на Изпълнителната организация по трансплантация е под мотото "Частица от теб може да бъде за някого целият свят ". Нейната цел е да увеличи осведомеността на хората за донорството.

"Приживе човек може да желае да е донор и да помогне на някого откакто си отиде от този свят, само че в случай че не приказва за това с околните си, те няма по какъв начин да знаят. Поради тази причина акцията цели да даде повече информация на хората и да им помогне да образуват мнението си, когато декларират, че са за или срещу донорството ", споделя доктор Люцканова.

В България няма указател на съгласните да станат донори, а единствено на тези, които декларират отвод. Прилага се системата на презюмирано единодушие - посредством единодушие роднините. Затова тематиката би трябвало да бъде обсъждана.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР