Лекари от Пирогов са заплашвани с уволнение, за да не

...
Лекари от Пирогов са заплашвани с уволнение, за да не
Коментари Харесай

Плашат пироговци с уволнения, за да мълчат. Днес над 100 поискаха с протест оставката на Балтов

Лекари от " Пирогов " са заплашвани с уволняване, с цел да не стачкуват, а да мълчат за ставащото в болничното заведение за незабавна здравна помощ. В същото време в нея текат уволнения, авторитетни експерти с по 20 година стаж в болничното заведение са преназначавани на краткотрайни контракти с изпитателни периоди, месечните хонорари се понижават, а медици даже споделят, че към този момент стават очевидци на осъществяването на добре платени от НЗОК интервенции на пациенти, чието положение не постанова фрапантната интервенция на скалпела. В някои клиники връзките сред началници и лекари са изострени до такава прекаленост, че взаимните обиди и общественото унижение са всекидневие.

Спешните лекари, сестри, санитари от години работят в мизерните условия в държавната болница и са подложени на голям стрес поради естеството на работата си, само че не това ги изкарва на улицата. Смяната на управлението обаче донесла голямо напрежение, изключително в някои клиники, а последната провокация към екипите било намаляването на месечните хонорари с по 250-300 лв.. Това било направено посредством прекъсване на спомагателното материално стимулиране (ДМС) през последния месец. Казали им да не чакат ДМС и идващия месец, нито нещо в допълнение за идните празници.

Около 100 пироговци излязоха на митинг през днешния ден с искане за оставката на назначения през февруари неин шеф доктор Асен Балтов.

Множеството се събра пред входа, сред колите за спешна помощ, в мразовитото време по обед, а с изключение на синдикалните флагове на " Подкрепа " се виждаше и транспарант с надпис " ОСТАВКА ".

Протестиращите оповестиха, че шефът почнал да редуцира медици и закрил щатове на пенсионирани медицински сестри. За шефове на санитарите в Спешното поделение били назначени пенсионирани военни. 

Променяни са имена на клиники, поради което лекарите трябвало да подписват нови контракти и медици с 20-годишен стаж са принуждавани да подписват краткотрайни контракти с 6-месечен изпитателен период, в границите на който те могат да бъдат уволнени когато и да е. 

Заради всичко това има и доста напуснали медици, а никой даже не опитвал да ги спре, описаха протестиращите. 

Не желаеме да работим като на война, обявиха те.

Протестиращите се оплакаха и от решението специализанти да дежурят по 12 часа на входа на болничното заведение и да разпределят пациенти. Това предписание беше въведено след гибелта на пациент, отпратен от болничното заведение. 

Аз съм тук, с цел да защитя парите, труда и изискванията на работа на сътрудниците си. Подиграват се с нас. Имаме голям недостиг на фрагменти, което е най-важното. Не е всичко пари, ние сме си дали страстите тук. Не можем да позволим шепа хора да се подиграват с нас, съобщи пред OFFNews Нели Гогова, която работи в противошоковата зала на болничното заведение. 

Сега не всички са на открито, тъй като са заплашвани. Не всички са задоволително смели, с цел да излязат, добави тя и уточни, че един от най-големите проблеми е изключителният недостиг на фрагменти, изключително на медицински сестри, което води до закриване на звена, сподели Гогова, която работи в болничното заведение от 20 години. 

" Не единствено аз, само че и всички тук одобряват болничното заведение като част от своя живот и е обидно да се отнасят зле с нас. Не може една болница, която поема толкоз пациенти от цялата страна, да работи в такива условия, да се отнасят с нас по този метод и да получаваме възнаграждение, което не дава отговор на нашия труд ", съобщи доктор Борислав Петров, специализант в " Пирогов " от три години.

Той разяснява нареждането специализанти да разпределят пациентите на входа на болничното заведение. " Обидно е за специализанти, само че и за целия личен състав. Има хора, които би трябвало да правят тази работа ", уточни Петров.

Той разяснява, че трите години, в които е в болничното заведение не са доста, само че е забелязал, че обстановката се утежнява. Усеща се едно напрежение, боязън в моите сътрудници и в мен самия, което затруднява работата, акцентира медикът. 

Утре медиците от " Пирогов " още веднъж ще излязат на митинг. Те оповестиха, че се надяват на реакцията на здравното министерство и даже на премиера Бойко Борисов. 

Ресорният министър Кирил Ананиев обаче не зае страната на протестиращите. Той разгласи, че излезлите на митинг са единствено дребна част от чиновниците на болничното заведение, а преобладаващата част от медиците в лечебното заведение не поддържат тяхната позиция. 

По думите му митингът е проведен от някогашни членове на КТ " Подкрепа ", които били изключени от организацията по аргументи, които не изиска да назове. 

Той уточни, че въпреки всичко е направил работна група, която да извърши инспекция в " Пирогов ". Очаква се мнението на групата да е готово до дни. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР