Лекари от отделението Уши, нос, гърло (УНГ) в УМБАЛ-Бургас спасиха

...
Лекари от отделението Уши, нос, гърло (УНГ) в УМБАЛ-Бургас спасиха
Коментари Харесай

Спасиха две годишно дете, живяло с монета в хранопровода месец и половина

Лекари от отделението " Уши, нос, гърло " (УНГ) в УМБАЛ-Бургас избавиха дете, живяло месец и половина с монета от 20 стотинки, заседнала сред гърлото и хранопровода.

Въпреки това, то се е хранило и пиело вода, играело, и с нищо не подсказвало, че има непознато тяло на толкоз рисково място. До момента, в който няколко пъти подвига доста висока температура без никакви други признаци и лекарите стартират да търсят повода, сподели Юлия Андреева от пресцентъра на болничното заведение.

Родителите на 2-годишната Мелиса описват, че казусът е от 5 юли, когато са дали на детето кутийка с монети, с които да играе. Внезапно то почнало да кашля. Майката е предположила, че е глътнало монета, само че направената часове по-късно в болница фотография на коремните органи не е посочила съществуване на непознато тяло.

" Бяха доста монетите, в случай че беше една, да я забележим, но няма по какъв начин да знаем, че някоя липсва. После детето се успокои, не кашляше към този момент. Прегледът на гърлото също не демонстрира непознато тяло ", описа бащата Ахмед Чолев.

Допреди десетина дни, когато ненадейно стартира да подвига необяснимо висока температура. Направена е още веднъж фотография на белия дроб, където се вижда монета на входа на хранопровода – в края на гърлото. Монетата е извадена в УМБАЛ Бургас от доцент доктор Даниел Петков и доктор Ивайло Илиев.

" Учудващо е по какъв начин толкоз дълго време детето се е хранило макар нея. Чуждото тяло е провокирало хронично инфектиране на хранопровода, оттова и необяснимата температура. При сходни случаи има огромен риск от перфорация и съществени затруднения, които могат да доведат даже до летален излаз ", показват лекарите.

В отделението УНГ постоянно избавят деца със заседнали монети или други предмети в гърлото и дихателните пътища, само че за първи път срещат непознато тяло, престояло толкоз дълго време. Случаят ще бъде разказан в научна обява, съобщи Андреева.

Медиците поучават родителите да бъдат деликатни и да не разрешават на дребните деца да играят с дребни предмети, които могат да глътнат, нито да им дават ядки, бонбони и други храни, несъответствуващи за възрастта. 2-годишната Мелиса към този момент е изписана от болничното заведение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР