Лекари от частната болница Кардиолайф“ в Ловеч се притекоха на

...
Лекари от частната болница Кардиолайф“ в Ловеч се притекоха на
Коментари Харесай

Лекари от частна болница Кардиолайф в Ловеч помагат за ковид-пациенти в държавната

Лекари от частната болница „ Кардиолайф “ в Ловеч се притекоха на помощ в лекуването на ковид-пациенти от държавната болница, научи.
За пациентите с ковид в Многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ АД са предопределени инфекциозното и пулмологичното поделение.  
Д-р Румен Петков е експерт по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ „ Кардиолайф “ и се отзовава при нужда в регионалната болница, когато има тежки положения на пациент.
„ Отивам при потребност, когато ни извикат от държавната болница. Обажда се шеф Нановска и се отзоваваме. Аз вървя при тежки, незабавни положения - за интубации, за включване на апаратна вентилация, не да дежуря в отделението. От 17-ти ноември там е затворено Отделението за анестезиология и интензивно лекуване, тъй като сътрудниците са с ковид. Аз вървя където има потребност - или в инфекциозно поделение, или в пулмология. Когато има човек с дихателна непълнота, го интубирам, включвам го на уред, идва екип и го взема, защото в Ловеч няма кой да ги лекува с затруднения. Вземат ги нормално от лечебни заведения в Плевен или София. Предварително се прави спогодба от коя болница ще вземат пациента и го карат за интензивно лекуване. Те си идват с екип - доктор и сестра. Включват го и го транспортират “, изясни доктор Петков. 

По думите му това, което той прави, не е мъчно, защото е въпрос на часове, а и авансово се знае, че до един-два часа идва екип от другата болница. 
Д-р Никола Нешев е доктор, специализант по кардиология  в „ Кардиолайф “. От към 12 дни той дава наряди в инфекциозно поделение.
„ В регионалната болница са се заразили много доста хора от медицинския личен състав. Основно отделението е останало на плещите на доктор Станчева, която е титуляр, с много пациенти на промяна. Сестри има по-нормално като брой, защото са ги пренасочили от други отделения. Колежката изнемогваше от толкоз доста работа. Реших да й ударя едно рамо в диагностично-терапевтичния развой, в приемането на пациенти и всичко останало. Тя е стара, на 71 години. За мен тя е воин! Не е инфектирана до момента, само че рискува себе си на тази възраст всеки ден “, споделя доктор Нешев.
По думите му инфекциозното поделение се крепяло напълно на доктор Станчева до преди няколко дни, когато се върнал различен инфекционист. Имало и още една лекарка, която идвала понякога, само че доктор Станчева карала и промяна, и се отзовавала на повиквания през нощта. При тежки случаи постоянно тя е на линия.

„ Всичко е на нейните рамене, само че в този момент повече хора й оказваме помощ. Аз давам спомагателни часове, а „ Кардиолайф “ направи жест към мен и към инфекциозното поделение, като ми облекчи леко графика. Когато имам свободни дни, също отивам там. Всеки ден в отделението е друг от другия. В момента е съвсем цялостно. Вчера бях през целия ден и имаше към 35 пациента, като потенциалът му е към 40. По-голямата част от пациентите са в умерено положение, в приблизително тежко има към 5 до 8 пациента “, уточни медикът.
Попитан не се ли тревожи, че в болничното заведение няма поделение за интензивно лекуване, отговори, че това е много неприятно, защото това са пациенти, за които в никакъв случай не се знае по кое време може внезапно да се влошат.
„ За благополучие, с изпитание и подходящо лекуване множеството съумяват да се задържат. В случая дали аз или някой сътрудник се тревожи от неналичието на такова звено, не е значимо. Важно е да се направи всичко допустимо за пациентите, само че в случай че пациент внезапно се утежни, мъчно ще го спасим. Не е на дневен ред дали ние се тревожим “, разяснява той.
На въпрос по какъв начин събра храброст да отиде в Ковид-отделение уточни, че това не е изключително мъжество, в случай че е млад, на 30 години.
„ Предвид тази незабавна обстановка, мисля, че всеки доктор би трябвало да е подготвен да помогне по някакъв метод, изключително когато няма болести. Все отново за това сме лекари “, бе безапелационен доктор Нешев. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР