Легендата разказва, че на втория ден фунийките са двойно по-вкусни,

...
Легендата разказва, че на втория ден фунийките са двойно по-вкусни,
Коментари Харесай

Фунийки с ванилов крем

Легендата споделя, че на втория ден фунийките са двойно по-вкусни, само че ние постоянно ги изяждаме още на първия

Необходими Продукти

За тестото


● брашно - 350 г / брашно за разточване на тестото към 50 гр. /
● яйца - 1 бр.
● кисело мляко - 1/2 ч.ч.
● олио - 1/2 ч.ч.
● захар - 1/2 ч.ч.
● сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
● бакпулвер - 1/2 пакетче

За крема


● прясно мляко - 500 мл
● захар - 1/2 ч.ч.
● брашно - 1/2 ч.ч.
● ванилия - 2 пакетчета
● яйца - 1 бр. + 1 жълтък
● масло - 30 г краве
● орехи - за украса

Начин на подготвяне

За подготвяне на тестото: Яйцето и захарта се разрушават с миксер на бухнал крем. Прибавя се олиото и се разбърква. В купа се изсипва киселото мляко, прибавя се бакпулверът и се оставя леко да шупне.

Постепенно в купата с киселото мляко се прибавя пресятото с бакпулвера брашно /малка част от брашното се оставя за доомесване / и яйчната примес. Всичко се бърка, до момента в който тестото стартира да се отлепя от стените на съда.

Прехвърля се на работен плот поръсен с брашно и се доомесва. Получава се приблизително меко, нелепнещо тесто. Тестото се разточва на не доста тъничък лист и нарязва на ленти с широчина 1 см.

Лентите се навиват от долу нагоре към железни фунийки или фунийки, направени от капачки за кисело мляко. Фунийките се подреждат в тава застлана с хартия за печене.

Пекат се в авансово зарята до 180 градуса фурна до подготвеност (между 15 и 20 мин се пекат). Веднага откакто се изпекат, деликатно се махат формичките и се навиват идващите фунийки.

За подготвяне на крема: Брашното, яйцата и дребна част от прясното мляко се разрушават с телена бъркалка. Останалото прясното мляко и захарта се поставят на котлона да заврят.

На тънка бликам и при непрестанно безредие се прибавя яйчената примес. След минути крема се сгъстява, прибавя се кравето масло, ванилиите и се бърка още малко. Дърпа се от огъня и се оставя да се охлади. Покрива се със стреч фолио, с цел да не се образува коричка.

След като всички фунийки са изпечени и изцяло охладени, се пълня с крем благодарение на пулверизатор или чаена лъжичка. Отвора на фунийките се потапя в смлени орехи. Готовите фунийки се оставят да престоят на хладно към 5 - 6 часа преди консумация.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР