Легендарният Наско Сираков рядко говори, но когато го направи, казаното

...
Легендарният Наско Сираков рядко говори, но когато го направи, казаното
Коментари Харесай

Наско Сираков: В Левски 10 години надуват и пукат балона, защото не могат и не знаят!

Легендарният Наско Сираков рядко приказва, само че когато го направи, казаното от него се разяснява дълго време. Вълка, както е именуван емблематичният голмайстор, не спести рецензиите си по адрес на старши треньора Славиша Стоянович, финансовия шеф Красимир Иванов, притежателя Спас Русев и изповядваната от тях визия за развиване на " синия " клуб. Сираков засегна всички злободневни тематики, които вълнуват " Синя България ".

- Господин Сираков, при последното ви изявление Левски беше с две точки пред Лудогорец, предстоеше пряк конфликт и се говореше за купа. Сега защо ще приказваме?
- Вярно е, че говорихме за възможна купа, само че в случай че сте чели деликатно, ще видите, че още тогава предупреждавах, че нещата няма по какъв начин да се случат, в случай че тимът не усъвършенства играта си в отбрана. И се оказах прав.

- Защо Левски се срина толкоз внезапно?
- Нищо ново под слънцето. Ние този филм го гледаме към този момент 10 години. Надува се един балон и най-после се пука. С изключение на сезона, когато беше Люпко Петрович, който въпреки и с по-слаби футболисти удържаше фронта, тъй като си схваща от работата. Но, несъмнено, клубът направи всичко допустимо, с цел да го накара да си тръгне. И виждаме резултатът какъв е. Как да не се срутен, когато този тим няма никакъв игрови жанр, не е теоретичен на обикновени неща и няма никаква организация в играта. Не може да си бил преди един месец на върха и в границите на 60 дни да се сринеш по този начин чутовно. И не одобрявам оправданията за контузени футболисти и сходни нелепости. Не може да се оправдаваш с къса пейка, в случай че в съблекалнята на Левски се събличат 35, дублирам 35 футболисти, на които се раздават големи суми за заплати. Този номер не минава.

- Умората фактор ли е в тази ситуация, тъй като и сходни реплики се прокраднаха?
- Каква отмалялост, за целия сезон Левски ще има 40 мача?! В Европа рано ни завършиха, за Купата на България също изиграхме два мача и отпаднахме. Остана единствено шампионата. Смешно е да имаш 35 футболисти и да се оправдаваш с отмалялост за 40 мача. Отделно имаш и няколко паузи поради националните тимове... Къде се натрупа тази отмалялост?! Още не е минало и половината състезание и си на 10 точки зад водача, откакто си бил с две напълно до неотдавна. Не може след един мач с Черно море по този начин да се сринеш, в случай че подписваш контракти за невероятни суми. Чувам, че Габриел Обертан в този момент щял да взима по 45 000 евро на месец, което е футболно закононарушение по отношение на Левски! Разбирам да прави разликата, само че да попитам - Обертан демонстрира ли и носи ли на Левски позитиви, които костват 45 000 евро на месец?!

- Откъде идва този дисбаланс в Левски. Постоянно идват играчи на всеки шест месеца, само че всеки идващ треньор желае нови?
- Защото не знаят какво вършат, не схващат материята. Сега взимат Николай Михайлов, а в това време имат петима вратари! Да, Ники сигурно е по-добър от всички взети вкупом сега, само че какво правиш с шестима вратари?! Защо не освободиш трима от тях? За какво плащаш заплати? Другото, което е - имат петима нападатели, трима, от които са чужденци, обаче ще търсят нови...

- Само за недоумение ли приказваме или има и нещо друго, тъй като и на най-слабия математик няма да му излязат сметките?
- Убеден съм, че е единствено това. Не знаят и не схващат. И по какъв начин да схващат, откакто никой от ръководещите в клуба хал хабер си няма от футбол. Кой да управлява нещата? Директорът с декларациите ли? Другото, което ме смущава е, че оня ден чета, че Славиша Стоянович отишъл да разиска селекцията с Красимир Иванов. Ама какво ще обсъждаш футболно с Красимир Иванов? Да, говорете си, в случай че желаете, няма нищо неприятно, само че той може да ти дава препоръки за тв приемници, перални, само че не и за футбол. За какво приказваме...

- Това ли е казусът на Левски - неналичието на клуб?
- За какъв клуб приказваме, откакто до неотдавна даже нямахме косачка за тревата. Напълно съществено. Няколко месеца употребяваме косачки назаем, тъй като нашата се е счупила и няма с какво да се коси. Накрая купуваме косачка и викаме медиите да я видят и да кажат " вижте по какъв начин се развива Левски "... Да не се окаже единствено, че и косачката не сме платили и да дойдат от компанията да си я вземат, че и дело да заведат.

- Толкова ли е зле ситуацията?
- Това, което ме тормози, е, че тези отговорности се натрупат на гърба на Левски. Защото тези, които са в този момент на " Герена”, през днешния ден са тук, само че на следващия ден ги няма, единствено че отговорностите остават и ще тежат като воденичен камък на Левски.

- Идентична ли е обстановката с ЦСКА. Възможно ли е Левски да го сполети сходна орис?
- Разбира се, за какво да не може? Чакайте малко, неотдавна изпълнителният шеф сподели, че за първи път от години клубът бил на плюс. Само че аз съм управлявал този клуб и си имам разбиране по какъв начин стоят нещата. Как ще излезеш на плюс, откакто не продаваш играчи, няма те в европейските шампионати, нямаш и задоволително доходи от билети. Да речем, че тв правата и билетите за година ти носят 1 милион, какво обаче остава с останалите 7-8 милиона? Откъде идва този доход, тази облага. Да, в случай че имаш 20 мощни спонсора, които се избиват да ти дават пари, може, само че обстановката не е такава... Дай Боже, да е по този начин де, само че тогава да обяснят от кое място идва този плюс и от какво, с цел да знаят хората. Защото при Тодор Батков, добър или неприятен няма значение, само че почитателите непрекъснато питаха от кое място идват парите. Дойде обаче Иво Тонев, питаха и там известно време, само че по-късно престанаха. Защо?

- Лични дивиденти за избран кръг от тях?
- Не имам вяра. Вижте, за един клуб е наложително да има добра връзка с последователите си. Няма нищо неприятно и е хубаво даже те да бъдат обвързани с клуба под някаква форма, само че и да не не помнят да са коректив. Да покажат, че не са съгласни, когато нещо не е както би трябвало. На мен и Стоилов ни викаха " Оставка " за един изгубен мач с ЦСКА и наблягам, в Левски би трябвало да е по този начин, с цел да има високи стандарти. А в този момент безмълвие... Вярно, че към този момент вървят по 500 индивида, само че въпреки всичко.

- За три години за клуба са изхарчени над 40 милиона лв., само че триумфите липсват. Защо?
- По-малко са, тъй като Спас Русев пристигна при започване на септември 2016 година. Както и да го погледнеш това са към две години и половина. Нямат триумф, тъй като не знаят какво да вършат, тъй като не схващат, отново споделям. Не може Спас Русев да прави селекцията в Левски от година и половина и да споделя кой да се вземе, а изпълнителният шеф да върви да се снима с футболист при произлязъл трансфер. Това го няма на никое място. Тотално безхаберие! Другото е, че потеглят да оферират да преподписват с играчи през октомври и ноември, на които договорите им изтичат лятото. Ще подпишат, но различен път. Футболистът знае, че след един месец може да си договаря, с който си изиска, пък ти го карай да преподписва. Оставяме настрани обстоятелството, че се оферират контракти на футболисти, които нямат равнище за Левски, че дори и пари от горната страна им даваш, и те отново не желаят да останат. Е, защо са ти хора, на които не им се играе в Левски? Да не приказваме, че натрупат отговорности, поставят си своя автограф и щемпел, че клубът дължи пари, а след това завеждат контрадело, по тази причина, че хората си желаят дължимото...

- Пращахте ги при юношите или да гледат видео по ваше време. Казвам го, тъй като доскоро четох, че същото го чака и Рабио от ПСЖ...
- Ама аз това, с цел да го направя, съм го видял отнякъде. Това е процедура от доста време насам в цяла Европа. Не съм измислил топлата вода, въпрос на контакти и събиране на нужната информация е. Като не желае да подписва, сбогом и това е.

- Защо другите управления не желаят да върнат Наско Сираков на " Герена "? Преди време Спас Русев сподели, че мястото ви е на трибуните, и че се учудва, че легендите водят война между тях.
- Аз с никого не водя война, а това, че някои хора по този начин одобряват нещата, които приказвам, е безусловно техен проблем. Не влизам във войни, само че не ме е и боязън от тях, тъй като в множеството случаи ги спечелвам. Това, че някой се наскърбява от това, което споделям, е напълно друго. Нямам нищо срещу никого в персонален проект. И преди съм казвал - аз през годините съм си спечелил правото да приказвам и да си давам оценката за Левски, тъй като съм забъркан директно в 11 трофеи като футболист и началник. Най-лесно ми е в този момент с теб да създадем едно изявление от вида цветя и рози, в което да прикани за време и сходни тъпотии, само че това значи да излъжа. Както вършат много хора на " Герена ", които си стоят 10 години и следят неуспеха на Левски.

- Вярвате ли, че Павел Колев може да реформира Левски?
- Стига да му развържат ръцете и да получи задоволително пълномощия. Ако това стане, нямам никакво подозрение, тъй като Павката е човек с огромно мислене и познания и няма да има проблем в реорганизацията и структурирането на клуба. Въпросът е какво вършим, в случай че да вземем за пример влезе и скастри Габриел Обертан в съблекалнята и му наложи някаква глоба, а французинът се обади на Спас Русев да се оплаква и наказването се анулира?

- Опциите са две - да си тръгне или да се трансформира в част от общата картина...
- Ако ще се стига до подобен миг, по-добре изобщо да не приема работата.

- Последно - какъв брой огромна е виновността на Славиша Стоянович?
- Голяма е! Той е индивидът, който дава отговор за образа и визията на тима. Тези неща ги няма в тима, да не приказваме, че съм ужасяващ от това, че нападателите в Левски не оказват помощ и не знаят да оказват помощ в отбрана. Това е работа на треньора. Има го и другия миг. Да желае да го вършат, а те не го слушат, което значи, че не го броят за жив...

Иван Тепавичаров, " Тоспорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР