Легендарният американски боксьор Джейк Ламота почина на 95-годишна възраст, съобщи

...
Легендарният американски боксьор Джейк Ламота почина на 95-годишна възраст, съобщи
Коментари Харесай

"Разяреният бик" Джейк Ламота почина на 95 години

Легендарният американски боксьор Джейк Ламота умря на 95-годишна възраст, заяви фамилията му. Той е умрял на 19 септември в старешки дом във Флорида след затруднения на пневмония.

Ламота дебютира в професионалния бокс още на 19 години и изиграва 106 мача, в които записва 83 победи, четири равенства и 19 загуби. През 1949 година той става международен първенец в междинна категория след победа над французина Марсел Сердан.

Американецът има пояса до 1951 година, когато го губи от великия Шугар Рей Робинсън в един от най-паметните дуели в историята на бокса. Това е шестият и финален мач от именитото им съревнование, а Робинсън печели с механически нокаут в 13-ия рунд. Въпреки че печели пет от срещите посред им, Робинсън по този начин и не съумява да нокаутира Ламота.

 Джейк Ламота против Шугар Рей Робинсън по време на епичния им шести конфликт, състоял се в Деня на свети Валентин през 1951 година
© Associated Press

Джейк Ламота против Шугар Рей Робинсън по време на епичния им шести конфликт, състоял се в Деня на свети Валентин през 1951 година

Стилът на Ламота не се характеризира с мощни удари и единствено 30 от неговите победи идат след нокаут. Той обаче има изключителна устойчивост и дарба да понася голям брой удари, преди да изтощи и надиграе своите съперници. Според мнозина експерти американецът има една от най-здравите брадички в историята на бокса.

Ламота е член на интернационалната боксова зала на славата. През 2014 година списание Ring Magazine го слага на 52-о място в класацията на 80-те най-хубави боксьори в последните 80 години. След края на кариерата си той се изявява като комедиант.

Ламота добива международна известност с помощта на класиката на Мартин Скорсезе " Разяреният бик ". Биографичната лента от 1980 година, разказваща за турболентния живот на американския боксьор на и отвън кръга, е определяна за един от най-великите спортни филми. Изпълнението на Робърт де Ниро в основната роля е удостоено с " Оскар " и " Златен глобус ".

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР